Kurkuma je zeljasta biljka poreklom iz Južne Azije koja pripada porodici đumbira, a njena lekovita svojstva su magična.

Od njenog korena pravi se začin jake žute boje koja duguje sastojku kurkumina.

Prepun je vitamina i minerala,  te sadrži gvožđa i mangan, vitamin B6, kalijum i dijetalna vlakna. Štiti jetru, poboljšava  probavu, smanjuje nadutost te obnavlja crevnu floru. Antigljivično delovanje može pomoći u borbi protiv Kandide.
Njene aktivne supstance imaju jedinstveno antiinflamatorno i antioksidantno svojstvo, a mnogi ističu i potencijal u prevenciji kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alchajmerovu bolest i različite alergije.

Mlevena nekuvana kurkuma ima jak, zemljani ukus, dok se u kuvanim jelima jačina gubi i daje malo gorak, biberasti podukus. Kada koristite sveže rendani začin u kuvanju, on zadržava gorkasto-ljutkastu jačinu.

Bitno je znati da je osetljiv na svetlo, pa ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer nakon toga gubi svoje sposobnosti.

U kineskoj narodnoj medicini vekovima se koristi za meridijane slezine, jetru i želudac. Čisti i jača krvi, smanjuje visok pritisak, a Kinezi je smatraju i dobrom biljkom za žene jer stimuliše rad materice i uklanja menstrualne bolove.

Prirodna indijska medicina – Ajurveda je davno prepoznala njena posebna antioksidantna svojstva, koja jačaju imunološki sistem. Doktori ajurvede je preporučuju kao čistač krvi, tonik za stomak i problematičnu kožu. Osim toga, rešava probleme sa jetrom kao što je žutica i infekcije urinarnog trakta.

Ova biljka je odlična u borbi protiv depresije, poboljšava rad mozga i leči dijabetes.

Jedno istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da kurkumin deluje efikasnije nego lekovi za artritis.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde