Zračenje u Sremskoj Kamenici trenutno čeka 500 obolelih od raka

Na listi za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine trenutno je 489 građana koji čekaju datum svojih terapija.

Ovo je malo veći broj pacijenata u odnosu na isti period prošle godine, kada je na listi za zakazivanje bilo oko 300 građana.
Podsetimo, pacijentima je u Vojvodini na raspolaganju ukupno pet linearnih akceleratora za zračnu terapiju. Četiri se nalaze u Institutu za onkologiju Vojvodine, a jedan se nalazi na Institutu za plućne bolesti Vojvodine.
Kako za 021 navode u Institutu za onkologiju Vojvodine, trenutno se izvode građevinski radovi na sanaciji krovova bunkera za linearne akceleratore u Kamenici I. Dodaju da se radi u dve smene.
„Godišnje se u Institutu za onkologiju Vojvodine sprovede spoljašnja zračna terapija na oko 2.700 do 2.900 pacijenata, odnosno dnevno, u režimu rada u dve smene, na 220-230 pacijenata, od čega je 76 ležećih, dok preostali bolesnici primaju zračnu terapiju kroz Dnevnu bolnicu radioterapije“, navode u Institutu za onkologiju Vojvodine za 021.
Podsetimo da je nedavno završen i idejni projekat za još dva bunkera u Sremskoj Kamenici i da će oni biti nabavljeni naredne godine, čime bi trebalo da svi linearni akceleratori budu potpuno novi.
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković nedavno je za 021 otkrio da Pokrajina planira da najranije 2020. godine krene u kupovinu još jednog, „back-up“ aparata za zračenje, u slučaju da se jedan od funkcionalnih pokvari.
Instituti bi naredne godine trebalo da dobiju i novi PET-CT skener.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde