Zelena stranka upozorila na štetnost novosadske deponije

Novosadska deponija, koja se prostire na površini od blizu 30 hektara, svakog dana lageruje više od 400 hiljada kilograma smeća, a za godinu dana to je 144 miliona kilograma otpada. Ove podatke izneo je predsednik Zelene stranke i narodni poslanik Goran Čabradi.

Poređenja radi, Čabradi je istakao da je ta količina otpada dovoljna da se napuni 150 hiljada šlepera, kao i da bi kamioni natovareni novosadskim smećem, prikupljenim u proteklih 35 godina, mogli 6 puta da obuhvate zemlju oko Ekvatora.

Čabradi je podsetio da je Ustavom garantovano pravo građana na zdravu životnu sredinu, ali da ono građanima nije omogućeno. On je takođe predstavio predlog Zelene stranke za rešenje ovog višedecenijskog problema. Iz Zelene stranke predlažu  da se postojeća deponija ukine, te da se formira regionalni centar za prikupljanje i preradu smeća iz celog Južnobačkog okruga, a da se kanije, umesto postojeće deponije podigne veliki park. Ova investicija, prema navodima Čabradija, koštala bi između osam i deset miliona evra, a kako kaže Grad sa svojim budžetom  to može i mora da isfinansira.

Čabradi je dodao da s obzirom na to da je Novi Sad centar i najveći grad Vojvodine i Južne Bačke, ekonomski je opravdano da se na njegovoj teritoriji izgradi ceo sistem za prikupljanje i preradu smeća.

On je najavio da će kao narodni poslanik rešenje iz Novog Sada prezentovati u svim gradovima i opštinama u Srbiji, kao i u Skupštini Srbije, da bi se pitanje otpada rešilo na nacionalnom nivou.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde