Završena sednica Kriznog štaba, u 15 sati saopštavanje odluka; Lončar: Nije bilo reči o uvođenju policijskog časa

Sednica Kriznog štaba povodom aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji završena je posle nešto duže od sat vremena.

Kako je novinarima u Palati Srbije rečeno, nisu predviđene izjave posle sednice Kriznog štaba, već će na redovnoj konferenciji za novinare u 15 sati biti saopštene odluke Kriznog štaba.

U Srbiji je u četvrtak zabeležen najveći broj zaraženih od početka pandemije – 6.109, a preminulo je 29 osoba.

U utorak su stupile na snagu nove mere , ograničen je rad ugostiteljskih objekata, prodavnica, tržnih centara od 21 sat do 5 ujutru, a ukinut je i noćni prevoz u Beogradu.

Lončar: Prekinuti kontakte

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da na današnjoj sednici Kriznog štaba nije bilo reči o uvođenju policijskog časa, ali da je preporuka da se prekinu kontakti građana jer je to jedina solucija.

Nalazimo se u situaciji da je virus ušao u porodicu i to je velika razlika od onog u prethodnom periodu. Jedini način da se spreči širenje je prekid kontakata. Ne postoji drugi, rekao je Lončar novinarima posle primopredaje donacije Evropske unije.

“Policijski čas nije čarobno rešenje i možda je nešto što para uši, ali bih voleo da svi zajedno shvatimo da li je neophodno da uvedemo policijski čas, a da ne možemo da shvatimo da moramo da prekinemo kontakt. To je suština svega”, rekao je Lončar.

Lončar je objasnio da su članovi Kriznog štaba posle jutrošnje sednice rekli da im treba tri do četiri sata da predložene mere stave na papir kako bi mogli da ih obrazlože, kao i da ih razmotre sa pravnim stručnjacima da se vidi šta je moguće.

Ministar zdravlja izjavio je da je napravljen presek trenutnog stanja i da su predložene nove mere kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona.

On je rekao da će u narednih nekoliko sati medicinski deo Kriznog štaba pismeno obrazložiti svaku predloženu meru, a zatim će se razmotriti šta je od toga zakonski izvodljivo da se sprovede.

“Ljudi iz zakonodavstva će da kažu šta je moguće, a šta ne. Nije u redu da izađemo s merama, pa da neko kaže to nije u skladu sa zakonom, Ustavom Srbije”, rekao je Lončar

On je naglasio da je ovoliki broj zaraženih virusom korona posledica nepoštovanja postojećih mera, odnosno da su poštovane mere situaciju ne bi bila ovakva.

“Koje god mere da donesete, minimum sedam do deset dana je potrebno da vidite njihov rezultat”, zaključio je on Lončar.

Svaka pomoć privatnika dobrodošla, nikog ne uslovljavamo

Lončar je izjavio je  da je svaka pomoć privatne prakse u borbi s virusom korona dobrodošla, ali da ih Ministarstvo zdravlja neće uslovljavati da rade u kovid sistemu.

“Ne postoji privatnik da je imao želju da učestvuje u kovid sistemu, a da mu nismo izašli u susret. Međutim, oni rade za profit i da li će da se uključe, to je njihova lična stvar”, rekao je ministar novinarima u Beogradu.

On je naveo da je svaka pomoć dobrodošla i da zdravstvenom sistemu Srbije trebaju zdravstveni radnici za nove kovid bolnicu koje se otvoraju u Batajnici i Kruševcu.

“Ne uslovljavamo privatnike, sada nekim dekretom, da rade u kovid sistemu. Svako ko želi može da pomogne”, rekao je Lončar.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde