Završena 7. Letnja džez akademija

Koncertom profesora i polaznika na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada završena je sedma Letnja džez akademija „Novi Sad – Dortmund“.

Uoči koncerta, urednica muzičkog programa u Kulturnom centru Novog Sada, Vesna Kaćanski, kazala je da je osam dana, koliko je trajala Džez akademija, proteklo u neprestanom učenju i muziciranju i podsetila da je čak dva puta priređen Jam session – gde su nastupali učesnici Akademije na novosadskom brodu „Cepelin“ i jedan na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kaćanski se zahvalila Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i verske zajednice, koji je ove godine prvi put finansijski podržao Letnju džez akademiju.

Eminentni profesor, pedagog i saksofonista Uve Plat iz Dortmunda, imao je samo reči hvale za organizatore i učesnike Akademije.

„Za razliku od prethodnih Akademija, ove godine preovladavali su izuzetno mladi muzičari – polaznici, koji mahom imaju 15 ili 17 godina što nas posebno raduje jer su pokazali izuzetan talenat i marljivost“, rekao je Plat.

Plat je predstavio svoje kolege profesore koji su zajedno sa njim radili na ovogodišnjoj Akademiji.

Veče je otvorio početnički ansambl, koji čine polaznici koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom nastupa, a potom i pevački ansambl. Nakon kraće pauze, publici se predstavio napredni ansambl, koji se sastoji od polaznika koji će se baviti muzikom na profesionalan način i na kraju, završne taktove izveo je Big Bend, oformljen od svih učesnika ovogodišnje Akademije.

Na Akademiju, koja je započela 15 jula, stiglo je 70 polaznika iz Subotice, Sombora, Beograda, Kragujevca, Prijedora, Novog Sada, a njih desetoro došli su iz bratskog grada Dortmunda. Među njima su i polaznici poreklom iz Srbije koji žive u inostranstvu, te leti dolaze da pohađaju Akademiju.

Zajedno su imali priliku da besplatno usavrše svoje muzičko znanje, a zanimljivo je da najmlađi polaznik ima 12, a najstariji 69 godina. Neki od njih se već više puta vraćaju na ovu Akademiju, a oni koji su do pre osam dana svirali jedan ili dva instrumenta, naučili su ovde da koriste još nekoliko.

Ovaj internacionalni muzički događaj je zajednički projekat bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, a Kulturni centar Novog Sada organizovao ga je u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajićˮ.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde