Zatvorene granice Srbije

Granice Srbije od večeras su zatvorene osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

“Na našim granicama biće vojska Republike Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, graničnoj policiji da čuva naše granice. Srbija se zatvara večeras”, rekla je premijerka Ana Brnabić za RTS nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u zemlji.

Premijerka je rekla da se ne može zabraniti građanima da se kreću, ali da je vanredno stanje i da je najjača moguća preporuka svim građanima da sede kod kuće i budu u samoizolaciji.

Ona je navela d će od sutra ujutro biti zatvorene predškolske, školske i visokoškolske ustanove, a da od utorka kreće nastava putem RTS, RTS Planeta i digitalnim udžbenicima.

Premijerka je istakla da svi oni koji mogu da rade od kuće, to rade, a oni koji ne mogu, moraće da se preduzmu zaštitne mere, što je veliki broj kompanija već uradio.

“Gledaćemo da privreda trpi što manje, zato što Srbija mora da preživi. Naša ekonomija mora da preživi”, istakla je Ana Brnabić.

Ponovila je da u koliko god meri je moguće, ljudi treba da budu u samoizolaciji, bez okupljanja, poseta i izlazaka iz kuće bez preke potrebe.

“Za lica starija od 65 godina i danas je vlada još jednom usvojila preporuku da ovo shvate krajnje ozbiljno, da ne izlaze iz kuća. Mi ćemo organizovati dodatne telefonske linije. Organizovaćemo se da starijim sugrađanima budemo na raspolaganju, da donosimo namirnice, uradimo sve što treba da uradimo da oni budu zaštićeni”, rekla je premijerka.

Obaveza je srpskih državljana koji dolaze iz inostranstva da odu u samoizolaciju 14 dana, a iz oni koji dolaze iz područja žarišta 28 dana, rekla je Brnabićeva i istakla da nema više izuzetaka.

Ona je rekla da su kazne ako se prekrše ove mere do tri godine zatvora.

Premijerka je dodala i da je fokus novih mera i zaštita zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

Ona je rekla da je nemoguće zatvoriti sve osim prodavnica i apoteka i da je za to potrebna solidarnost.

Ponovila je da nema mesta za paniku, da nema nestašica i da je zabranjen izvoz strateških proizvoda i apelovala na građane da ne kupuju količine koje ne mogu da iskoriste u narednom periodu.

“Ovo je borba svih nas. Disciplina pojedinca će odlučivati koliko mi kao zemlja svi mi možemo sa ovim da se izborimo”, istakla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, Galenika je do jutros mogla da proizvodi 60.000 maski dnevno, a od jutros 100.000 maski dnevno, a od danas je i u zatvorima u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici počela proizvodnja zaštitnih maski.

Na pitanje o održavanju izbora najavljenih za 26. april, Brnabićeva je rekla da će o tome govoriti predsednik i da je ona u ovom trenutku potpuno zaboravila na izbore i političke aktivnosti.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je rekao da vanredno stanje svakako može da bude okolnost koja će uticati na datum sprovođenja izbora.

“Ali, sada je u fokusu zaštita zdravlja i života građana, funkcionisanja zdravstvenog sistema”, rekao je Selaković.

Selaković: Vojska i policija čuvaju najvažnije objekte, granice

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da će vojska i policija da čuvaju najvažnije javne objekte i zdravstvene objekte namenjene najugroženijim pacijentima, a vojska će biti i na graničnim prelazima.

“Jedan od ključnih zadataka pred policijom jeste kontrola i nadzor sprovođenja mera koje treba da spreče širenje virusa, a to su mere karantina i samoizolacije”, rekao je Selaković za RTS.

On je dodao da će način funkcionisanja države u vanrednom stanju biti podrobno definisani uredbom koju će doneti vlada Srbije.

“Na osnovu te uredbe neka prava ograničavaju se građanima u odnosu na redovno stanje. Ta prava koja se ograničavaju, ograničavaju se posebnim naredbama koje donosi ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno ministarstvo zdravlja”, precizirao je Selaković.

Tada se, kako je rekao, primenjuju posebne odredbe Krivičnog zakonika koji postoje za ovakve situacije.

Podsetio je da je vlada uputila preporuku ili apel najstarijih stanovnicima da ostanu u svojim kućama.

“Mi ćemo naredna dva-tri dana budno pratiti primenu apela i ako se ona ne bude poštovala, moraće da se donese posebna naredba kojom će biti definisana zabrana napuštanja stanova, kuća i okućnica”, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, cela bitka se vodi za živote najstarijih i njih treba najviše da zaštitimo.

“Posebne mere se odnose na lica koja su u samoizolaciji. Kršenje samoizolacije nad kojim će nadzor sprovoditi policija i organi lokalnih samouprava će takođe biti sankcionisano krivičnom odgovornošću”, rekao je Selaković.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde