Zašto je važno da čitate vašoj deci?

Mnogobrojni benefiti čitanja odavno su poznati. Sigurno ste primetili kako vaš vokabular postaje sve bogatiji čim ustanovite rutinu svakodnevnog čitanja. Čitanje se preporučuje i ljudima sa problemima sa snom, budući da doprinosi lakšem utonuću u san. 

Aktivnost čitanja poznata je i kao odlična metoda u borbi protiv stresa, budući da je ovo fantastičan način da skrenete misli sa svakodnevnih problema i premestite fokus sa negativnih osećanja, na sadržaj koji vam otvara nove svetove i emocije. 

Inteligencija deteta razvija se do sedamnaeste godine, i zamislite kolike benefite na njihov um u razvoju tek, ova aktivnost može da proizvede! 

U nastavku teksta, objašnjavamo zbog čega je važno da čitate vašoj deci, te koje će sve pozitivne efekte imati ne samo na vaše dete, već i na vaš zajednički odnos.

#1 Vašu decu učite kvalitetnom provođenju vremena

Živimo u digitalnom dobu i neretko čujemo pridike starijih zbog količine vremena koje deca i mladi provode na elektronskim uređajima poput kompjutera i mobilnih telefona, primajući pasivno informacije koje ne podstiču nikakav razvoj.

A šta ako bismo vam rekli da čitanje vašem detetu može pomoći i da stvori novu asocijaciju na elektronske uređaje koja je nepovezana sa igricama i sličnim aktivnostima?

Čitanje štampanih verzija knjiga, za mnoge ima već poznatu draž, ali vašem detetu možete stvoriti novu asocijaciju na elektronske uređaje, tako što ćete im čitati sa njih! U ovoj knjižari pored velikog izbora klasičnih kniga za decu možete naći i online knjige, kojima ćete uspešno zainteresovati vaše dete za čitanje sa elektronskih uređaja. 

Ovim ćete osigurati da vaše dete elektronski uređaj vidi i kao izvor znanja i učenja, a ne samo kao mesto proste zabave i instant zadovoljstava! Prilikom izbora knjiga, odaberite teme za koje mislite da će vaše dete uspešno zainteresovati, te one sa protagonistima sa kojima će se vaše dete povezati i saosećati!

#2 Čitanje će obogatiti vokabular vašeg deteta

Pomenuli smo da ste sigurno primetili bogatiji vokabular prilikom redovnog čitanja. Sigurno ste čuli i za izjavu da je “mozak deteta kao sunđer” te da upija nove informacije i kreira sinapse gotovo non-stop. Zbog ove činjenice mnogi roditelji se pitaju da li treba učiti decu da čitaju i pre nego pođu u školu.

No, čak i ako vaše dete ne ume da čita samostalno, upravo ćete svakodnevnim čitanjem vašem detetu pomoći da obogati svoj vokabular na optimalan način, budući da će usvajati nove reči i izraze koje možda nema priliku da čuje svakodnevno. 

S obzirom na to da mu vi čitate sadržaj knjige, imaćete priliku da i sami usmerite njegovu pažnju na određene reči, te možete dodatno podstaći fokus na određene reči i fraze koje smatrate zanimljivim. 

Možete dodatno raditi na obogaćivanju vokabulara vašeg deteta, postavljajući mu dodatna pitanja o reči ili ohrabriti da vam objasni šta određena reč znači, te kako bi je objasnio prijatelju koji je ne razume. Ovo su odlične metode obogaćivanja vokabulara mališana kroz jednostavnu aktivnost čitanja vašem detetu. 

Dodatna prednost je i to što ćete na ovaj način podržati razvoj verbalno-lingvističke inteligencije kod deteta u razvoju, koji sa sobom nosi i dodatne veštine kao što su uspešno izražavanje, argumentovanje i artikulacija! 

Ljudi sa razvijenom verbalno-lingvističkom inteligencijom imaju i bolju memoriju, i usvajaju nove jezike značajno brže od ostalih!

#3 Fantastična prilika za učvršćivanje odnosa sa vašim detetom 

Čitanje vašem detetu je predivna prilika da iskoristite zajedničko slobodno vreme i učvrstite vaš odnos. Čitanje podstiče razvoj mašte, ali i empatije, te ćete u zajedničkoj aktivnosti čitanja imati priliku da zajedno saosećate sa likovima i da ih razumete, te razgovarate o njihovim idejama i sudbinama!

Na ovaj način, imaćete priliku da bolje upoznate karakter vašeg mališana, ali ujedno i on vas! Zajedničko analiziranje knjige i odluka protagonista, učvrstiće vaš odnos, a vašem detetu podstaći kritičko mišljenje i saosećanje! 

Ovo je divna prilika da razvijete zajedničku aktivnost koja će se vremenom samo unapređivati, te s odrastanjem vašeg deteta možete nastaviti tradiciju zajedničkih analiza filmova, serija i ostalih kulturnih sadržaja, a čak i nekih provokativnih naslova

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da steknete uvid u neke od benefita koje čitanje vašem detetu može imati na njega i vaš odnos! Predlažemo vam da što pre isprobate metodu čitanja online knjiga, te vašem mališanu na vreme kreirate pozitivne asocijacije na kompjutere, tablete i mobilni telefon. 

A naravno, nemojte izbegavati ni tradicionalna, štampana izdanja, koja svojim mirisom papira i korica mnogima od nas bude sećanja na neke od najlepših uspomena detinjstva i provođenja vremena sa roditeljima!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde