Zaprašivanje komaraca u julu i avgustu

U Srbiji su registrovana dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, saopšteno je u Institutu za javno zdravlje Srbije „Doktor Milan Jovanović Batut“. Zaraženi su registrovani u opštinama Pančevo i Palilula, a reč je o ženi i muškarcu starosti 66 i 69 godina. Groznica Zapadnog Nila je virusno, sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Najviše obolelih ima u periodu najveće aktivnosti komaraca, a to je tokom jula i avgusta.

Upravo zato su bitna zaprašivanja tih insekata, pa je Ciklonizacija započela tretmane sa zemlje i iz vazduha na području Novog Sada i Beočina, a tačno mesto i vreme oprašivanja zavisiće od monitoringa i vremenskih uslova.

Avio-tretmani protiv komaraca primenju se na zaštiti pojasa uz Dunav, dok se tretmani u gradu i selima rade uveče sa zemlje. U Ciklonizaciji kažu da su suzbijanje komaraca počeli na vreme i tokom celog leta.

Kako vodene površine mogu biti izvor komaraca, sugrađani koji ih u dvorištu poseduju trebalo bi da ih isuše ili da od Ciklonizacije preuzmu tablete koje se stavljaju u vodu.

„To se posebno odnosi na građane koji imaju dvorišta u kojima drže vodu u buradima i kofama, imaju neke stare gume ili posude u kojima se voda zadržava, više od nedelju dana. To su odlična izvorišta takozvanih kućnih komaraca i za vrlo kratko vreme mogu da se izlegu nekoliko stotina komaraca i to su komarci koji neće otići dalje od mesta gde su se izlegli“, kažu u Ciklonizaciji.

Iz „Ciklonizacije“ pozivaju i sugrađane koji imaju komarce u vlažnim podrumima, da ih obaveste kako bi došli i rešili problem. Takođe, kako je preparat kojim se tretiraju komarci toksičan za pčele, efekat traje tri dana, a savet pčelarima je da košnice udalje 5 kilometara od mesta zaprašivanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde