Za 27 meseci 109.000 prijava nasilja u porodici

U prvih 27 meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici prijavljeno je 109.000 slučajeva i oni su pojedinačno razmatrani.

To, međutim, kako je rekla ministarka pravde Nela Kuburović na panelu posvećenom nasilju u porodici u okviru Međunarodne konferencije „Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne“ u beogradskom hotelu Hajat, ne znači da je u svakom slučaju bilo krivičnog dela i da je nasilje stvarno izvršeno.

Ona je navela da je svaki od ovih slučajeva gde je postojala potencijalna opasnost ili pretnja razmatran i na osnovu dokaza izrađeno je 30.000 individulanih planova za zaštitu žrtve.

Kuburovićeva je ukazala da se državni organi u skladu sa ovim zakonom, ne bave samo udaljavanjem nasilnika od žrtve, već da žrtvama poklanjaju pažnju, ukazuju na prava, omogućavaju kontakt sa Nacinalnom službom za zapošlajvanje, ako je reč o licima koja nisu nezaposlena, i adekvatnu medicinsku negu.

„Za manje od tri godine, izuzetna vrednost ovog zakona je u tome što imamo veliki broj spasenih žena i dece. Brojka od 38.000 hitnih mera (iseljenje nasiljnika ili zabrana kontakta) pokazuje koliko zakon može preventivno da deluje“, navela je Nela Kuburović.

Ona je istakla da je juče počela primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji obezbeđuje pruža žrtvama nasilja u porodici pravo na besplatnu pravnu pomoć, advokata, a troškovi padaju na teret države.

Kuburovićeva je istakla na kraju da nasilje treba prijaviti i o njemu pričati, kao i da nadležni treba da adekvatno da reaguju kako bi se žrtve osnažile i znale da svoja prava mogu da ostvare.

Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković smatra da je zbog težine problema koji se odnosi ne samo na nasilje nad ženama već i na eksploataciju žena i devojčica, zajednički rad na nacionalnom i globalnom nivou od izuzetne važnosti.

„Ženama žrtvama se mora poslati poruka da nisu same, da je javnost uz njih. Smatram da je svaki vid eksploatacije, bilo radne, bilo seksualne, jednak jer pođednako urgožavaju dignitet žene. Poniženje možda i više boli od udaraca i modrica“, ocenila je Popović Ivkovićeva.

Najveći problem je, kako je rekla, taj što žrtve od straha nemaju hrabrosti da se institucionalno suprotstave nasilnicima.

„Zato je važno da nastavimo da snažno radimo i maksimalno ih podržimo i ohrabrimo svaku ženu, kako bi pre svega otkrili počinioce da bismo ih adektvarno kaznili“, navela je Popović Ivkovićeva.

Ona je navela podatak da je u toku 2018. godine bilo 4.728 žrtava krivičnog dela nasilje u porodici, a da je od 1. januara do 27. septembra ove godine taj broj manji – 3.137.

„Broj prijava govori da su žene smelije i hrabrije i da veruju institucijama jer su se uverile da su insitutcije mnogo koraka učinile u prethodnom periodu“, ocenila je državna sekretarka.

Ona međutim kaže da zastrašuje to što nasilniici na najsuroviji način izvršavaju ubistva i ne biraju sredstva.
„Žrtve nisu samo emotivne partnerke, već i majke, bake, a i danas smo imali takav slučaj“, navela je Biljana Popović Ivković.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde