Vučević: Pad broja zaraženih, juče evidentiran najmanji broj slučajeva u poslednjih mesec dana

U gradu ima 1.445 aktivnih slučajeva zaraženih pacijenata virusom korona, a i dalje se beleži trend da je dnevno više izlečenih, nego novoprimljenih pacijenata, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Imamo pad broja zaraženih sugrađana, do pre neki dan smo imali 1.821 slučaj, danas smo na 1.445 i na jučerašnji dan smo imali 20 novih zaraženih, što je najmanji broj zaraženih u poslednjih gotovo mesec dana”, rekao je Vučević.

To nije razlog, kaže, da se opustimo i proglasimo da smo izašli iz drugog pika kovida 19 u Novom Sadu, te da će svakako biti nastavljene mere koje je definisao Štab za vanredne situacije.

“Mere su učinkovite i imamo talas smirenja situacije i delimičnu relaksaciju zdravstvenog sistema, koji je bio pod pritiskom, ali ne možemo da kažemo da opasnost ne postoji čim imate 20 novozaraženih, znači da je virus tu”, kaže Vučević.

Njegov predlog Štabu za vanredne situacije će biti da mere, pre svega one koje se odnose na zatvorene bazene, budu produžene do kraja letnje sezone kupanja, osim za sportske klubove.

Mere pomoći za 5.667 privrednika u gradu

Grad Novi Sad usvojio je novi paket mera za pomoć privredi, a koje će važiti do kraja ove godine.

Novim paketom mera, za koje je iz budžeta izdvojeno milion i stotinu hiljada evra, obuhvaćeno je 5.667 pravnih lica, odnosno svaki peti privrednik u Novom Sadu, izjavio je Vučević na konferenciji za novinare.

“Imali smo proletos paket mera od gotovo dva miliona evra, a sada drugi paket, koji vam danas predstavljamo, iznosi oko dodatnih milion i stotinu hiljada evra, a kada na to dodate i ono što država daje, to je vrlo konkretna i solidna pomoć”, rekao je Vučević.

Taj novi paket mera pomoći Grada privredi od 122.525.210 dinara, podrazumeva, između ostalog, vanredne popuste od 50 odsto ugovorene vrednosti zakupa za sve zakupce kod Uprave za imovinu (nekadašnji Poslovni prostor) za avgust i septembar, s tim što će sve mere biti produžene do kraja godine, jer mora postojati i skupštinska odluka, koja će biti doneta po konstituisanju novog saziva.

Sledeći vanredni popust od 50 odsto odnosi se na zakup poslovnog prostora na Spensu, zatim isti popust za sve zakupce poslovnog prostora, odnosno zemljišta za postavljanje manjih montažnih objekata, sve rezervacije, zakupi tezgi, akontacije za Kvantašku pijacu kod JKP Tržnica.

“Oslobađa se plaćanja u visini od sto posto vrednosti zakupa zakupaca poslovnog prostora bioskopa, konkretno bioskopa Arena koji je u vlasništvu Grada, od avgusta do kraja godine. Oslobađa se zakupa od sto posto taksi za plaćanje zakupa za letnje i zimske bašte, kioske, uređaje za kokice od oktobra do decembra”, naveo je Vučević.

Oslobođeni su plaćanje takse od sto posto takse za isticanje firme, tzv. firmarina za bioskope, hotelijerstvo, smeštaje, kao i sto posto za isticanje firme za turističke agencije od oktobra do kraja godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde