Vreli talas stiže u Evropu, temperature preko 40 stepeni

U Francusku je u ponedeljak iz Sahare stigao talas nezapamćene vrućine s temperaturom blizu 40 stepeni Celzijusa, koja se predviđa ovih dana u nizu zemalja.

Temperatura iznad 40 stepeni predviđa se za Španiju. Vlasti su građanima uputile upozorenja zbog predstojećih tropskih vrućina.
Narandžasti meteo-alarm je u ponedeljak bio u nekoliko francuskih okruga, među kojima je i područje Pariza. Predsednik Emanuel Makron je rekao da je cela vlada mobilisana, dok se Francuska seća 15.000 žrtava vrućine iz 2003. godine.
U Parizu je u ponedeljak popodne bilo 33 stepena, u Lionu 35, a u sredu će u tom gradu biti do 40 stepeni Celzijusa. Takva temperatura očekuje se i u nekim gradovima u centralnoj i istočnoj Francuskoj. Najtopliji period biće između četvrtka i petka.
Francuska meteorološka služba smatra da je to najjači toplotni talas od 1947. godine, kada je počelo prikupljanje podataka. Uzbuna na zagađenje ozonom, koje obično prati vrućinu u gradovima, biće izdata na području Marseja, na jugu Francuske.
Za sledeću nedelju su zbog vrućine odloženi maturski ispiti u Francuskoj, a francuska železnička kompanija SNCF je obezbedila 450.000 boca hladne vode i skoro 200.000 obroka za putnike u slučaju poremećaja saobraćaja.
Španska meteorološka služba je dala niz upozorenja građanima, kao i za opasnost od požara u nekim delovima zemlje. Temperatura bi mogla da pređe 40 stepeni i da u četvrtak ponegde bude i do 42 stepena.
I Nemačka bi mogla sredinom nedelje da bude pogođena toplotnim talasom, najvećim u poslednjih 70 godina. U Austriji se predviđa nevreme, oluje s grmljavinom i temperaturom do 37 stepeni Celzijusa.
I jug Skandinavije će od utorka imati temperaturu od oko 30 stepeni – u Danskoj i južnom delu Švedske. U Velikoj Britaniji je izdato upozorenje zbog mogućih jakih oluja.
Globalno zagrevanje izazvano emisijom zagađujućih gasova, takozvani fenomen staklene bašte, pojačava toplotni talas koji stiže iz Afrike i to će se sve više ponavljati, upozoravaju naučnici.
Toplotni talas koji zbog gustine izgradnje, količine betona, manjka zelenila i velike ljudske aktivnosti najviše pogađa gradove, ima različite definicije: najmanje tri dana i tri noći – po jednima, a po drugima po pet dana i noći, kada je temperatura bar pet stepeni Celzijusa iznad uobičajene za taj period.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde