Voda iz novosadskog vodovoda bezbedna za piće

Institut za javno zdravlje Vojvodine u prethodnih mesec dana kontrolisao je 540 uzoraka vode za piće iz JKP „Vodovod i kanalizacija” i u više od 92 odsto slučajeva ona je bila zdravstveno ispravna.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Institutu, ukoliko sugrađani primete neke neispravnosti po pitanju boje, ukusa i mirisa vode, preporučuje se duže ispiranje slavina, te je nakon toga konzumacija moguća.

– Sve ono na šta se žale naši sugrađani koji piju vodu iz novosadskog vodovoda je u vezi s gvožđem, manganom, ili eventualno povećanom koncentracijom hlora, a koja je rezultat rekonstrukcija ili izmena našeg vodovoda – objasnila je specijalista higijene prof. dr Sanja Bijelović, i dodala da te aktivnosti mogu nekad rezultirati povećanom koncentracijom hlora, a ona se održava u sistemu da bi sprečila razvoj mikroorganizama i sačuvala zdravlje nas potrošača.

Na konferenciji je rečeno i da je epidemiološka situacija u gradu, ali i celoj pokrajini, uobičajena za ovo doba godine, odnosno u pretodnom mesecu bilo je oko 15 odsto manje zaraza u odnosu na isti period lane. Respiratorne zarazne bolesti bile su najčešća oboljenja, a lekar specijalista epidemiologije dr Mioljub Ristić rekao je da je uzrok tome što je vazduh kao put prenosa zaraza najteže kontrolisati.

Pogledati deklaraciju, rok trajanja…

Dr Bijelović je na konferenciji objasnila i da su, kao i svakog meseca, prema ugovorenim obavezama analizirali zdravstvenu bezbednost i kvalitet 107 uzoraka hrane i 44 uzoraka predmeta opšte upotrebe, ali se, kako je rekla, kontrola odnosi na proizvođače, a ne na tržište, što znači da potrošači još uvek nemaju jasne podatke o tome šta konzumiraju s tržišta.

Jedan od učestalih razloga neispravnosti hrane i predmeta opšte upotrebe je neusaglašenost deklaracija proizvoda zbog neodgovarajuće upotrebe prehrambenih i zdravstvenh izjava na proizvodima. Zbog toga dr Bijelović savetuje da je neophodno čitati deklaracije proizvoda, rokove trajanja i prisustvo alergena.

On je kazao da je u objektima Doma zdravlja „Novi Sad” već počelo vakcinisanje protiv gripa, a da su prvi put u Srbiji uvezene četvorovalentne vakcine. Njima se, kako je rečeno, sprečava 16 odsto više slučajeva gripa nego primenom trovalentne.

– To je vakcina koja u svom sastavu sadrži virus gripa tipa A(H1N1)pdm, A(H1N1) i dve linije tipa B (Victoria i Yamagata), a to je značajno jer su sve razvijene zemlje odavno već prešle na ovu vakcinu – kazao je dr Mioljub Ristić. – Virus gripa tipa B, koji ima dve linije, može u jednoj sezoni dominirati u populaciji jednog od ta dva podtipa, a trovalentna vakcina, koja je ranije primenjivana, ne može pokriti obe linije. Vakcina je bezbedna i može se dati i deci od šest meseci pa naviše, ali ako se dete vakciniše prvi put u životu, a ima šest meseci do osam godina, mora da primi dve doze u razmaku od mesec dana zbog nezrelosti imunog sistema na tu vakcinu. Svi drugi, bez obzira na to da li su ikada vakcinisani protiv virusa gripa ili ne, dobijaju samo jednu dozu i to je dovoljna zaštita.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde