Vladičanski dvor Eparhije bаčke Srpske pravoslavne crkve

SONY DSC

VLADIČANSKI DVOR Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve se uvek nalazio na raskrsnici Zmaj Jovine i Dunavske ulice.

Zgrada starog Dvora, izgrađena 1741. zalaganjem vladike Visariona Pavlovića, porušena je tokom bombardovanja Novog Sada sa Petrovaradinske  tvrđave u Buni bombardovanjem Novog Sada sa tvrđave 12. juna 1849. godine. Projekat za novu zgradu Za vreme vladike Mitrofana Ševića arhitekta Vladimir Nikolić 1899. a gradnja je okončana 1901.

Vladičanski dvor Bačke eparhije sagrađen je u pročelju Zmaj Jovine ulice u srpsko-vizantijskom stilu, rezidencijalnu palatu srpskog pravoslavnog episkopa Bačke eparhije. Približno na istom mestu nalazio se stari Vladičanski dvor koji je sagradio episkop Visarion Pavlović.. Graditelji novog dvora bili su majstori-preduzimači Rajh i Molcer iz Subotice. Vajar Julije Anika uradio je spoljnu dekoraciju s oblicima pseudo-mavarske plastike. Tri grba eparhije nalaze se na dvoru: na fasadi, na zidu prema porti i prema dvorištu. Ikonostas u pridvornoj kapeli uradio je ruski slikar Vladimir Kuročkin.

Vladičanski dvor je markantna, reprezentativna građevina izgrađena u eklektičkom stilu mešavinom romantizma i secesije a poseban, neponovljiv utisak daju joj dekorativni elementi fasade bifore i trifore i obilje fasadnih ukrasa. Taj utisak je pojačan upotrebom crvene fasadne opeke kojom je zgrada obložena. Na fasadi Dvora se nalazi i grb Eparhije bačke. Enterijer Dvora izveden je s velikom pažnjom, a prema načinu izrade ističu se stepenište sa ogradom od kovanog gvožđa i oslikana dvorska trpezarija, rad Vladimira Predojevića. 

Vladika Mitrofan Šević jednom mesečno je priređivao sedeljke. Redovan gost bio je pesnik Laza Kostić, ali i visoki oficiri s Tvrđave – što mu vernici nisu baš odobravali. Kao regent, Aleksandar Karađorđević posetio je vladičanski dvor 1919. godine. Kad se pojavio na balkonu građani Novog Sada su ga oduševljeno i burno pozdravili.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde