Reditelj
Jaka Ivanc
Premijera

26.10.2018.

 

Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz i Gledališče Koper ovog leta ujedinio je rad na zajedničkoj predstavi. „Ventilator“ je inspirisan „Lepezom“ Karla Goldonija, režira ga Jaka Ivanc, našoj publici poznat po predstavi „Buba“, tekst Mladena Popovića, koja je bila izvedena u zvaničnoj konkurenciji Sterijinog pozorja pre nekoliko godina. U ovoj koprodukciji igraju četiri člana naše kuće: Zoltan Širmer, Judit Laslo, Daniel Husta i Lehel Šoltiš. Među slovenačkim kolegama su: Tjaša Hrovat, Anja Drnovšek, Rok Matek, Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Aleš Valič, Danijel  Malalan. Scenograf će biti Greta Godnič, kostimograf Andrej Vrhovnik, kompozitor Davor Herceg a koreograf Miha Krušič. Slovenačka premijera biće u oktobru a novosadska u novembru, u okviru festivala Synergy.

Saradnja dva teatra, inače, počela je pre nekoliko godina, prilikom gostovanja Koprana na našoj „Operi ultimi“. Usledila su međusobna gostovanja: izuzetnih „Čeličnih magnolija“ i urnebesnog „Alana Forda“ kod nas te naših „Crnog“, „Neoplante“ i „Piaf marche“ u Kopru.

“O čemu je “Ventilator“?

Karlo Goldoni napisao je “Lepezu” u leto 1763. za Italijansku komediju u Parizu. To je tipična komedija zapleta a reditelj Jaka Ivanc postaviće je kao kraj civilizacije, na ruševinama sveta, uništenog globalnim zagrevanjem i raznim drugim atacima na prirodu. Ljudima je u takvim okolnostima ostao samo jedan razlog da žive – ljubav. Biće tu puno muzike i nesporazuma koji će pokušati da se reše na tri, čak četiri jezika…  „Ventilator“ je urnebesna komedija po tekstu  „Lepeza“  Karla Goldonija, smeštena u postapokaliptičkoj sredini u kojoj su preživeli samo najsuicidniji narodi civilizacije – Mađari i Slovenci. Kandidi se slomi lepeza, a njen ljubavnik, umesto lepeze, kupi joj ventilator… Vrteći se ukrug, ovaj čarobni predmet podiže sve veći haos… Na kraju, naravno, prava ljubav preživi i apokalipsu…

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde