Velike automobilske grupacije – kome pripadaju najpoznatiji brendovi?

Auto-industrija je jedna od najsolventnijih grupacija koja godišnje “obrne” po nekoliko stotina milijardi dolara, ali sam vrh poslovanja nije namenjen bilo kome. Godinama prestolom vlada tek nekoliko “igrača” koji se svojim vozilima bore za prevlast i titulu najvećeg svetskog proizođača automobila.

Ko proizvodi najviše automobila, čija se vozila najviše cene a kog magnata imamo najviše šanse da sretnemo na ulici – saznaćemo u narednim redovima.

Gužva u vrhu proizvodnje automobila – ko proizvodi najviše?

Prema relevantnim istraživanjima, auto-gigant koji je proteklih godina proizveo najviše automobila je grupa Volkswagen iz Nemačke. Međutim, svoje prvo mesto povremeno deli sa Renault-Nissan-Mitsubihi grupom, naročito u periodima kada nemački magnat posveti više vremena izdradnji teških kamiona.

Dok se na prvom mestu često stvara gužva i netrpeljivost, izvesno je da svoje treće mesto među najboljima čuva Toyota, koja sa svojim lepo dizaniranim i udobnim automobilima spada u neke od najtraženijih brendova na svetu.

Takođe, valadvina ovih kompanija se ne završava na “štancovanju” vozila, one svoje korene puštaju u nekoliko sfera auto-biza, ali o tome malo kasnije.

Ko poseduje najviše brendova pod svojom “kapom”?

Da bi neko postao najbolji među najboljima, potrebno je da osim broja vozila koje će proizvesti, testira i proda određenu cifru koja će najbolje ukazati na uspeh i vrednost kompanije. Složićete se da, ako za vas radi mnogo ljudi – imate veće šanse da tržištu ponudite više vozila i domognete se prvog mesta.

Tako su neke auto-kompanije svom okrilju pripojile (iliti kupile) i druge velike brendove, poznate po svom kvalitetu i traženosti i u svetu. Međuti, neki su se u tom smislu izdvojili.

1. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) – najviđeniji automobili na drumovima

Eksperti za otkup Fiat automobila znaju da je Fiat jedna od najproduktivnijih auto-marki na svetu, koja u svojim fabrikama razvija automobile čak 8 poznatih brendova kao što su Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Alfa Romeo, Lancia, Maserati i luksuzni Ferrari.

2. BMW grupa – luksuz i kvalitet sa tradicijom

Poznati BMW sastoji se od nekoliko poznatih kuća koje proizvode automobile vrhunskog kvaliteta. Tako ako zaželite Mini Cuper ili Rolls-Royce, slobodno idite u predstavništvo Be-Em-Ve kompanije i nabavite svog luksuznog četvorotočkaša.

3. Volkswagen grupa – primat zahvaljujući saradnjama

Evo nas ponovo kod nemačkog Volkswagen-a koji drži prvo mesto zahvaljujući vrhunski proizvedenim automobilima i brojnim saradnjama sa nekim od najzvučnijih kompanija kao što su Audi, Porche, Ducati, Bugatti, Lamborghini, Seat i Škoda.

5. Daimler-Benz AG – ko su članovi Mercedes Benz porodice?

Iako je voziti Mercedes-ov automobil često stvar prestiža, kako to kažu vozači, ova kompanija, zapravo, najviše ulaže u proizvodnju teških kamiona i šlepera. Stoga je svoj primat na ostalim poljima morala osigurati saradnjama sa kompanijama kao što su:

  • Freightliner i Western Star – za proizvodnju šlepera
  • Fuso – za proizvodnju kamiona
  • Setra – za proizvodnju autobusa
  • Thomas Built – proizvodnja školskih autobusa
  • Dok indijski Bharatbenz i Smart daju komercijalna vozila

Mercedes Benz i jeste dobar glas stekao zahvaljujući proizvodnji i sastavljanju kamiona (Mercedes-Benz Trucks), lakih privrednih vozila (Mercedes-Benz Vans) i autobusa (Benz Buses).

5. General Motors – predstavnici auto-kompanija popularnih među elitom

Automobilska kompanija pod nazivom General Motors ovlašćeni je predstavnik za za uvoz i servis automobila kompanija Buick, Cadillac, Chevrolet i dve kineske kompanije pod nazivom Jiefang i Wuling.

6. Renault-Nissan-Mitsubishi – magnat sa dva kontinenta

Priču o najvećim automobilskim grupacijama završićemo francusko-japanskom alijansom Renault-Nissan-Mitsubishi, koji za svoje uspešno poslovanje moraju zahvaliti i auto-kućama kao što su Dacia, Lada, kineska Venucia, Alpine, Datsun i Infiniti, pored matičnih proizvođača Renault-a, Nissan-a i Mitsubishi-ja.

Tržištom su zastupljene i druge auto grupacije poput Toyote, koja sa sobom vodi brendove kao što su Lexus, Hino i Daihatsu, onda Tata grupa sa Yaguar-om i Land Rover-om kao svojim adutima, PSA grupa koja proizvodi Peugeot, Citroen i Opel, Ford (Ford i Lincoln) i još poneke za koje će nam biti potreban novi tekst.

Ovo su bili najbolji među najboljima – vozite li neki od njih? Sigurni smo da vozite jer, ipak su mestom u vašim garažama i zaslužili da se nađu na našem spisku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde