Vakcinacija najbolja preventiva protiv gripa

Sa polaskom dece u kolektiv, očekuje se i širenje virusa gripa. Međutim, iako je ovih dana zabeležen povećan broj pacijenata sa temperaturom, gušoboljom i glavoboljom, iz Doma zdravlja kažu da je intenzitet virusa gripa u Novom Sadu još uvek nizak, kao i da imaju dovoljan broj vakcina za sve zainteresovane.

Iako lekari preporučuju vakcinaciju kao najbolju preventivu protiv gripa, građani sa kojima smo razgovarali ne veruju da je vakcinacija protiv gripa delotvorna, iako većina njih ranije nije ni pokušala da se zaštiti od virusa na taj način.

U Domu zdravlja na Limanu navode da je od oktobra do danas velik odziv pacijenata na vakcinaciju, dodajući da su na virus gripa osetljiviji srčani i plućni bolesnici, dijabetičari, HIV pozitivne osobe, stariji od 65 godina, zdravsteni i šalterski radnici.

“Mi očekujemo u narednom periodu da će nam se javljati veći broj obolelih, koji su stariji od 65 godina, pogotovo pacijenti koji nisu vakcinisani i spremni smo u svakom slučaju da prihvatimo sve pacijente koji imaju potrebu za lekarskim pregledom. Sam virus gripa jeste kratkog inkubacionog perioda, 1-5 dana, najčešće 2-3 dana. Virus u najvećem broju slučajeva prolazi bez nekih komplikacija, ali ako se dogode komplikacije, znači koje mogu biti vezane za upalu pluća, upalu sinusa, svakako savetujemo da se takvi pacijenti jave izabranim lekarima”, izjavila je dr Mirjana Kolundžić, načelnica službe opšte medicine u Domu zdravlja Novi Sad.

Vakcinu protiv gripa građani mogu primiti svakog dana u Domu zdravlja, uz konsultaciju sa izabranim lekarom opšte medicine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde