Usvojen predlog budžeta Vojvodine za 2018. godinu

Pokrajinska vlada usvojila je na današnjoj sednici Predlog budžeta Vojvodine za 2018. godinu, u iznosu od 68,6 milijardi dinara, saopšteno je posle sednice.

Planirani pokrajinski budžet za 2018. godinu veći je za gotovo pet milijardi dinara u odnosu na “početni” budžet donet za 2017. godinu

Navodi se da su u budžetu predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije i dodaje da je za najveće strateške projekte nacionalnog značaja obezbeđena podrška i učešće Srbije.

Subvencije su planirane u iznosu od 9,2 milijarde dinara, što je za 2,84 procenta više nego u 2017. godini, najviše u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, za razvoj preduzetništva, zapošljavanje, za izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i za informisanje, pre svega, na jezicima nacionalnih manjina, piše u saopštenju.

Navodi se da se nastavlja se sa direktnim subvencionisanjem otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta preko Razvojne agencije Vojvodine. U okviru planiranog budžeta u kapitalne projekte u svih 45 lokalnih samouprava Vojvodini biće obezbeđeno 1,4 milijarde više nego u 2017. godini, piše u saopštenju.

Dodaje se da su budžetom planirane i mere socijalne podrške, kao što su podrška porodicama za podsticanje rađanja, podsticaji za vantelesnu oplodnju, podrška učenicima i studentima za regresiranje prevoza, kao i podrška izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Predlogom budžeta za 2018. godinu, predviđena su i sredstva za obnovu i opremanje škola i domova učenika, kao i zdravstvenih ustanova, čime se obezbeđuje kontinuitet u započetim aktivnostima, piše u saopštenju.

Navodi se da su rashodi za zaposlene planirani u iznosu od 2,9 milijardi dinara, a u ta sredstva je uključeno planirano povećanje plata za 10 odsto za zaposlene u ustanovama kulture i ustanovama socijalne zaštite i za pet odsto za zaposlene kod ostalih korisnika sredstava pokrajinskog budžeta.

Rashodi za zadovoljavanje javnih potreba u drugim oblastima u kojima pokrajina ima nadležnosti predloženi su na nivou kojim se obezbeđuje njihova održivost, piše u saopštenju.

Izvor: N1

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde