Uskoro table sa nastradalima u Prvom i Drugom svetskom ratu u Novom Sadu i Kaću

Info-table o poginulima za vreme Prvog i Drugog svetskog rata uskoro bi trebalo da budu postavljene na tri lokacije u Novom Sadu i okolini.

Staklena ploča biće postavljena u znak sećanja na stradale u pogrebnoj koloni 6. aprila 1941. godine. Tog dana je nemačka avijacija započela napad na Kraljevinu Jugoslaviju bez objave rata, a tom prilikom je  bombardovan i Novi Sad.
U ranim popodnevnim satima 6. aprila nemačka avijacija je mitraljirala pogrebnu povorku koja se kretala Kisačkom ulicom ka Almaškom groblju. U trenutku napada povorka se nalazila u Kisačkoj ulici kod broja 64. Prema dostupnim podacima poginulo je 10 osoba, među njima i dvanaestogodišnji dečak, a dvadeset ljudi je ranjeno.
U znak sećanja na ovaj događaj, staklena ploča dimenzija 85×120 centimetara biće postavljena u Kisačkoj 66.
Mađarska okupatorska vojska ubila je više stotina Novosađana, nedužnih civila, uglavnom srpske nacionalnosti, od 14. aprila, kada su ušli u Novi Sad, pa do kraja istog meseca. Tri staklene ploče sa imenima 169 osoba biće postavljene na Almaškom groblju, na zidu iza velikog krsta.
Ploča sa ispisanim imenima 138 Kaćana, koji su poginuli i umrli u Velikom ratu, biće postavljeni na fasadi SPC Prenosa moštiju svetog Oca Nikolaja u ovom mestu. Biće postavljene dve table dimenzija 85×180 centimetara.
Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada odabrao je firmu koja će obaviti ovaj posao. Firma “Taman” iz Novog Sada dobila je posao od gotovo pola miliona dinara, sa uključenim PDV-om, a imaće rok od 30 dana po zaključenju ugovora da napravi naručene table.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde