Uklonjeni ledolomci Čakor i Vučevo sa obale u Novom Sadu

Ledolomci Čakor i Vučevo, koji su se nalazili na obali Dunava, nedaleko od železničko – drumskog mosta u Novom Sadu, danas su odvučeni na za to određenu lokaciju na desnoj obali Dunava u Starim Banovcima.

To je učinjeno na inicijativu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je 31. jula pokrenuo urgentno rešavanje pitanja uklanjanja brodova – ledolomaca Čakor i Vučevo, imajući u vidu da su bili značajno potonuli i da su mogli naneti štetu i posledice, saopšteno je iz gradske uprave Novog Sada.

Prethodno, još u maju, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je izdalo Rešenje kojim je bila naložena rasprema brodova bez odlaganja.

Kako vlasnik brodova nije u kratkom roku preduzeo adekvatne i hitne mere raspreme, Grad Novi Sad se, u saradnji sa resornim ministarstvom, obratio urgentnim pisanim zahtevom Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Odeljenju za vodnu inspekciju.

Nakon hitne reakcije gradonačelnika Vučevića, po prethodnom Rešenju i nalogu resornog ministarstva, a kasnije i drugih nadležnih institucija, poslednja dva dana bez prestanka vršilo se ispumpavanje vode sa brodova. Kako se navodi u saopštenju, nije se čekalo da vodostaj Dunava opadne, kako je prethodno obrazlago vlasnik brodova da nivo vodostaja reke onemogućava sprovođenje aktivnosti razmeštanja brodova.

Nakon ponovne reakcije gradonačelnika Novog Sada i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Lučka kapetanija Novi Sad je juče naložila vlasniku brodova da u najkraćem mogućem roku ukloni brodove Čakor i Vučevo, koji su se nalazili izvezani na km 1254 reke Dunav, uz levu obalu. Izdat je i nalog da se odmah nađe rešenje obezbeđivanja broda dovoljne snage da može da povuče nasukan brod Čakor i da ga zajedno sa brodom Vučevo odvuče na za to određenu lokaciju na km 1192 uz desnu obalu (Stari Banovci).

Grad Novi Sad izrazio je veliku zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na hitnim i brzim reakcijama u cilju sprečavanja nastanka bilo kakvih štetnih posledica po građane i grad Novog Sada, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde