U ugostiteljstvu više od 133 lica radilo „na crno“ za praznike

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika inspektori rada su u ugostiteljskim objektima širom Srbije zatekli 133 lica na radu „na crno“, pet muzičara koji nisu imali zaključene ugovore, kao i osam neregistrovanih subjekata u kojima je 10 osoba radilo “na crno“.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori rada su podneli 64 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa, a doneto je i 70 rešenja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, od kojih 25 rešenja o zabrani rada, navodi se u saopštenju Ministarstva rada.

Inspektorat za rad je tokom praznika, u periodu od 31. decembra do 14. januara ove godine obavljao pojačane inspekcijske nadzore u ugostiteljskim objektima i objektima u kojima se organizuju proslave na celoj teritoriji Srbije, a u cilju kontrole radnopravnog statusa radno angažovanih lica i kontrole angažovanja izvođača estradno – muzičkih programa prema Posebnom kolektivnom ugovoru za njihovo radno angažovanje.

Inspekcijskim nadzorima u 420 ugostiteljskih objekata, obuhvaćeno je 1.456 lica, a ustanovljeno je da je njih 133 radilo “na crno“.

U kontrolisanim ugostiteljskim objektima u kojima je organizovan muzički program, muzičari su bili angažovani u skladu s Posebnom kolektivnom ugovoru za radno angažovanje estradno – muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, osim u jednom ugostiteljskom objektu u Šapcu gde je zatečen muzički sastav od pet muzičara, koji nisu zaključili ugovore o izvođačkom delu sa poslodavcem koji obavlja ugostiteljsku delatnost, a koji ih je angažovao.

Inspekcijskim nadzorima je utvrđeno i osam neregistrovanih subjekata, u kojima je pored fizičkih lica koja obavljaju neregistrovanu ugostiteljsku delatnost, zatečeno i 10 lica na radu “na crno“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde