U toku obeležavanje svetske nedelje dojenja, najvažnija podrška majkama

U toku je svetska nedelja dojenja koja se  obeležava u oko 150 zemalja pod sloganom „Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje“. Cilj ove kampanje je jačanje  društvene svest o značaju i prednostima dojenja kao i obezbeđivanje podrške dojenju.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je dojenje zastupljeno veoma malo. Ipak, istraživanje portala Bebac je pokazalo da je veliki broj majki koje dojenje započnu, ali ne istraju dugo u tome.

Istraživanje je pokazalo da na dojenje veliki uticaj ima sam porođaj, što se često zanemaruje. Zbog toga, nacionalna strategija za podršku dodjenju usmerena je tako da čitav sistem ide u pravcu podrške majci. Ispred portala Bebac Jasmina Mihnjak ističe značaj edukacije o dodjenju još tokom trudnoće, zatim značaj uspostavljanja kontakta koža na kožu između majke i bebe odmah nakon porođaja, kao i značaj podrške pre svega partnera, ali i okoline.


Promovisanje dojenja u javnosti, takođe je važan segment nacionalne strategije za podršku dojenju. Pitali smo sugrađane šta misle o dojenju u javnosti, a njihov stav pretežno je pozitivan.

Ipak, Mihnjak ističe da je jednako važno dati podršku i majkama koje odustanu od dojenja, jer bilo koja vrsta pritiska na majke nema pozitivnih efekata.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje šest meseci dojenja, isključivo majčinim mlekom, a kako bi se u praksi povećao broj majki koje doje dovoljno dug period Mihnjak ističe da je najznačajnija podrška društva u svim segmentima roditeljstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde