U Sremskim Karlovcima tri površine za slobodno kretanje ljubimaca

Nova odluka Opštinskog veća o držanju kućnih ljubimaca u Sremskim Karlovcima propisuje da ljubimci mogu da se istrčavaju samo na odbrambenom nasipu, površini između Čerata i Doke i zelenoj površini između državnog puta i Osnovne škole “23. oktobar”.

Ovi prostori moraće da budu obeleženi tablom koja ukazuje na to da su to površine za istrčavanje pasa. Zadatak da ove table postavi i održava ove površine ima JKP “Belilo”. Na tablama bi takođe trebalo da se nađu i oznake na kojima piše u kom vremenskom periodu i u kojim delovima je dozvoljeno odnosno zabranjeno slobodno kretanje ljubimaca.

Odlukom je propisano da se pas može pustiti sa povoca da se slobodno kreće samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini od 21 sat do 9 narednog dana u periodu od 1. aprila do 1. novembra. U zimskom periodu, od novembra do aprila to je dopušteno od 20 do 10 časova narednog dana. U parkovima i drugim javnim zelenim površinama pored školskih i predškolskih objekata zabranjeno je slobodno puštanje pasa, osim u vreme raspusta i neradnim danima. Zabrana važi i na površinama gde postoje uređena dečja igrališta i cvetni zasadi.

Na prostorima namenjenim istrčavanju pasa, kako piše u odluci, mogu se postaviti klupe i posude za sakupljanje otpada, a vlasnici ljubimce moraju da izvode na povocu i da odgovaraju za njihovo ponašanje na javnoj površini.

Kako piše u Odluci, prilikom izvođenja psa vlasnik je dužan da kod sebe ima potvrde o obeležavanju psa i vakcinaciji, kao i PVC kese za fekalije. Opasne pse na mesto za istrčavanje  mogu izvoditi samo punoletni ljudi, i to na povocu i sa zaštitnom korpom.

Zabranjeno je i uvođenje bolesnih pasa i ženki u teranju u parkove i druge javne zelene površine, te korišćenje ovih površina za obuku pasa. Ljubimci se takođe ne smeju uvoditi u  zdravstvene ustanove, apoteke, škole i objekte u kojima se pruža smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata, trgovinske radnje, verske objekte, dečja i sportska igrališta.

Pored toga, nije dozvoljen pristup pasa pošte, banke, groblja, javne toalete i kupališta, kao i na javne skupove, osim ukoliko objekti na ulazu nemaju obaveštenje o slobodnom ulasku ljubimaca.

Za nepoštovanje ovih propisa predviđene sui  kazne, kako za vlasnike i držaoce ljubimaca, tako i za preduzeće koje je dužno da obezbedi uslove za njeno sprovođenje.

Sa 6.000 dinara biće kažnjen onaj ko ne ispunjava uslove za izvođenje opasnih pasa, a to znači da nije punoletan, i izvodi psa bez povoca i zaštitne korpe, kao i onaj ko psa izvodi bez potvrde o vakcinaciji, mikročipovanju i bez kesa za fekalije. Kazna sledi i za one koji se ne pridržavaju vremena za slobodno puštanje pasa  i čine to pored vrtića i škola. Sa 60.000 dinara biće kažnjeno i preduzeće ako nije postavilo oznake o tome gde i u kom vremenu je dozvoljeno slobodno kretanje pasa, kao i one o zabranama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde