U Srbiji godišnje oboli više od 300 mališana od neke vrste maligniteta

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se sutra, 15. februara, a u Srbiji se svake godine maligna bolest dijagnostikuje kod kod više od 300 dece i adolescenata. Kao i u većini zemalja u razvoju i u Srbiji, gotovo dve trećine novoobolele dece (63,8 odsto) je uzrasta do 15 godina. Najčešće maligne bolesti u detinjstvu, ali i najčešći uzroci smrti su leukemija, tumori mozga i limfomi.

„Važno je istaći da je uspeh izlečenja raka kod dece veliki, mnogo veći nego u populaciji odraslih. U prilog tome govori podatak da u visokorazvijenim zemljama sveta stopa preživljavanja dostiže 84 odsto i da je u porastu“, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ne ohrabruje činjenica da se u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama, i dalje 80 odsto novootkrivenih slučajeva raka kod dece kasno otkrije kada je lečenje slabijeg ili bez efekta, a da 30 odsto dece do 16. godina umre u bolu i patnji.

Tim povodom je Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv raka postavilo je cilj da se do 2030. godine postigne eliminacija bola i patnje kod dece koja se bore protiv raka.

Takođe, postavljen je cilj da se preživljavanje deci sa bilo kojom dijagnozom raka u svetu poveća bar na 60 odsto i da se roditeljima olakša obezbeđivanje neophodne nege deci i u kućnim uslovima.

Maligne bolesti su jedan od značajnih globalnih javnozdravstvenih problema današnjice, koje, prema statističkim podacima, predstavljaju drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda.

Upravo zbog toga, obeležavanje ovog datuma ima za cilj da pažnju celokupne javnosti, stručne i opšte, usmeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, nege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba dece obolele od raka, kao i njihovih najbližih.

Ove godine, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti se obeležava pod sloganom „Bez granica“ Zajedno. Mogućnost. Budućnost. Izlečenje. Snaga. koji ima za cilj da pokrene širu društvenu zajednicu na akciju kako bi se omogućilo, deci sa rakom i njihovim porodicama, pravo na ranu i pravilnu dijagnozu, pravo na odgovarajući i kvalitetan medicinski tretman, pravo na lečenje bez bola i patnje i pravo na dostupnost lekova koji mogu spasiti život bez obzira na mesto gde žive.

Ovim bi se postigao cilj Svetske zdravstvene organizacije i Medunarodnog udruženja za borbu protiv raka da se do 2030. godine udvostruče trenutne stope izlečenja i poštede milioni života dece u narednoj deceniji.

Svetski dan dece obolele od raka je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta.

U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR i ove će godine organizovati skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima više od 30 gradova širom Srbije.

U Novom Sadu, centralna manifestacija sa muzičkim programom biće organizovana na Trgu slobode od 12 časova pod sloganom Zagrli snažno!

„S obzirom da smo za sve ove godine upravo od njih naučili koliko je važan zagrljaj, kao simbol podrške i ljubavi i koliko može pomoći onda kada nam je potreban – odlučili smo da na njihov dan ne štedimo ruke i da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje! Raširene ruke i otvoreno srce su sve što nam treba da bi svet na trenutak bio bolje mesto“ navode iz NURDOR-a.

NURDOR godinama, uz pomoć prijatelja i donatora, radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama Evropske unije. Tokom 16 godina rada uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu.

„Pored toga, ono što takođe godinama pokušavamo da unapredimo jeste odnos društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice. U protekloj godini smo značajno radili na ovom pitanju, posebno kroz kampanju „Pruži korak“ u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora. Obezbeđeno je pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu“ ističu iz ovog udruženja.

Donacije prikupljene kroz obeležavanje 15. februara će takođe biti namenjene novoj Roditeljskoj kući, s obzirom da se radi o jednom od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Nova kuća će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu.

Iz NURODR-a pozivaju sve građane da sutra, 15. februara svojim prisustvom pruže podršku mališanima koji se leče. Osim u Novom Sadu, tog dana, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Nišu, Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Priboju, Knjaževcu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde