U pokrajini 60 odsto voda sadrži materije koje izazivaju kancer

Šest stotina pedeset hiljada građana Vojvodine pije vodu bogatu arsenom koji je kancerogen, a šesdeset odsto voda u pokrajini sadrži materije koje izazivaju kancer, upozoreno je na sinoćnoj tribini „Voda je zajedničko dobro“ koja je održana u Subotici.

Organizatori upozoravaju da država ide u pravcu privatizacije vodnih resursa i vodosnabdevanja, čemu se oštro protive i naglašavaju da je voda javno dobro koje mora biti dostupno svima.

Voda je tečnost bez boje ukusa i mirisa, što se ne može reći za šesdeset odsto vode u Vojvodini, koja čak predstavlja faktor rizika za nastanak raznih bolesti.

„Većina voda, odnosno, preko šesdeset odsto je bogato takozvanim organskim materijama koje pored toga što oboje vodu i daju joj posebnu konzistenciju i samim tim ne odgovara takva voda pravilniku za higijensku ispravnost vode za piće, sa hlorom kao jedinim dezinfekcionim sredstvom, proizvodi ili stvara jedinjenja, nus proizvode za koje sigurno znamo da su kancerogene“, smatra Ljiljana Sokolova sa Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, Subotica.

Centar za politike emancipacije oštro se protivi mogućoj privatizaciji vodne komunalne delatnosti, navodeći da se taj proces u drugim zemljama pokazao kao neuspeo, nakon čega se ova delatnost vraća u nadležnost države.

„Kvalitet vode nije unapređen, cena vode je porasla i, zapravo, novac ljudi odlazi u profit vodnih korporacija i to je ono što je veliki problem. Mislim da se to na neki način pokušava da se sprovede i kod nas, odnosno to je neka tendencija u budućnosti kojoj moramo apsolutno da se suprotstavimo“, ističe Tanja Vukša iz Centra za politike emancipacije.

Učesnici konferencije naglašavaju da strateška dokumenta države mogu dovesti do stopostotnog poskupljenja vode i podvlače da je voda javno dobro koje mora biti dostupno svima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde