Tijana Marković i Sofija Mijatović dobitnice nagrade „Predrag Peđa Tomanović“

Nagrada “Predrag Peđa Tomanović” za najbolju ulogu u Srpskom narodnom pozorištu u protekloj godini, pripala je glumici Tijani Marković, dok je kao najbolja studnentkinja glume u 2019. proglašena Sofija Mijatović.

Glumica Tijana Marković nagrađena je za nekoliko važnih uloga koje je ostvarila u 2019. u predstavama Travnička hronika, Smederevo 1941. i Tartif. Prema njenim rečima vest o ovoj nagradi primila je veoma emotivno, a sama nagrada, kako kaže, za nju predstavlja veliki podstrek i vraća joj nadu u bolje sutra.

Ovu nagradu već 25 godina dodeljuje Zadužbina “Predrag Peđa Tomanović” čiji su osnivači roditelji pokojnog glumca. Ovogodišnji žiri činili su glumac i direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i pozorišni reditelj Predrag Štrbac.


Predrag Peđa Tomanović (1964 – 1993) bio je član ansambla Srpskog narodnog pozorišta nepunih pet sezona. Za to vreme ostvario je čak 14 uloga, te je ostavio značajan trag u istoriji ovog pozorišta. Tokom 25 godina, koliko se nagrada dodeljuje, neki od laureate bili su Boris Isaković, Jasna Đuričić, Jugoslav Krajnov, Draginja Voganjac, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Jovana Stipić i mnogi drugi.

Uručenje nagrade “Predrag Peđa Tomanović” biće upriličeno u okviru predstave Tartif 27. januara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde