“Tamburica fest 2020” od 23. do 25. oktobra u novom formatu

Ovogodišnji, 13. po redu svetski festival tamburaške muzike, „Tamburica fest 2020“, biti održan od 23. do 25. oktobra u potpuno novom formatu, kao multimedijalna manifestacija a
sve u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Naime, tradicionalno takmičenje tamburaških sastava, ovaj put iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, koji će muzicirati sa svojih destinacija, biće uživo prenošeno putem lajf striminga na led ekranima u centru Novog Sada kao i internetom preko društvenih mreža i televizijskog prenosa javnih servisa, RTV Srbije, RTV Vojvodine i RTV Republike Srpske.

Četvoročasovni program sva tri festivalska dana sadržaće i retrospektivu najznačajnijih revijalnih koncerata na „Tamburica festu“ u prethodnih nekoliko godina, kao što su nastupi Željka Bebeka, Lepe Brene, Željka Samardžića, Dženana Lončarevića … sa tamburaškim
orkestrima. Takođe, u jedinstvenoj tamburaškoj promenadi, biće predstavljena kulturno- turistička ponuda Novog Sada kao i najznačajnija mesta i spomenici u čast tamburaša i pesnika.

Kako ističe dr Jovan Pejčić, direktor festivala, organizatori su u skladu sa razvojem novih tehologija ali i uslovima pandemije u kojima trenutno živimo, odlučili da u okviru kreativnih muzičkih industrija nastave sa očuvanjem i promocijom naše bogate tradicije.

– Naš cilj je negovanje naše kulturne baštine pa je ovogodišnji festival organizovan zapravo po inovativnom konceptu promocije tamburaške prakse- kaže dr Pejčić.- Naravno, u prvom planu nam je, kao društveno odgovornom udruženju, ono najvažnije, zdravlje učesnika i
publike. Tako će tamburaški orkestri muzicirati u svojim mestima a ljubitelji i poštovaoci tamburaške muzike bezbedno pratiti prenos uživo.

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg „Tamburica festa 2020“ je Italija, pa će festival otvoriti Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde