Takmičenje u zimskom hranjenju ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije po prvi put organizuje takmičenje u zimskom hranjenju ptica, koje će trajati simbolično dok kalendarski traje i zima, do 23. marta 2020. godine. U takmičenje se mogu uključiti svi koji žele da pomognu pticama da prebrode ovaj težak i hladan period, u bilo kom trenutku tokom narednih 13 nedelja.

Da bi se učestvovalo u takmičenju, potrebno je postaviti jednostavnu hranilicu za ptice, prihranjivati i posmatrati ptice, te beležiti svoja zapažanja i podatke o broju i vrstama ptica koje posećuju hranilicu. Učesnici i učesnice mogu biti svi koji najmanje jednom u toku trajanja takmičenja pošalju izveštaj sa podacima sa svoje hranilice.

Zahvaljujući aplikaciji „Ptice na dlanu“ koja se besplatno može preuzeti i instalirati na Android i iOS mobilnim uređajima, na jednostavan način, svako može identifikovati ptice koje dolaze na hranilicu.

Kategorije takmičenja u kojima se može ostvariti pobeda i nagrade su: hranilica sa najvećim brojem izbrojanih jedinki osvaja prenosivu drvenu hranilicu na postolju; hranilica sa najviše različitih vrsta ptica dobija Crvenu knjigu faune Srbije – Ptice. Posebna kategorija je izbor za najlepšu fotografiju sa hranilice, a nagrada je soliter za vrapce.

Detaljne informacije o učešću, pravilima takmičenja i korisne savete možete naći ovde.

Zimski period je najkritičnije vreme za mnoge ptice, pre svega zbog nedostatka hrane u prirodi. Širom sveta, svake zime, ljubitelji prirode prihranjuju ptice i tako im povećavaju šanse da uspešno prebrode hladne dane i noći. Hranjenje ptica pruža priliku za posmatranje različitih vrsta i njihovog ponašanja iz neposredne blizine i odličan je način da se ostane u kontaktu sa prirodom u urbanim sredinama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde