Svetski dan borbe protiv dijabetesa u Specijalnoj bolnici Merkur

  1. Novembar, Vrnjačka Banja Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, Specijalna bolnica Merkur, kao Nacionalni edukativni centar, organizovalaje niz aktivnosti.

 

Za građane i goste Vrnjačke Banje, u biveti izvora Topla voda, organizovano je besplatno merenje nivoa šećera u krvi od strane medicinskog osoblja Merkura, uz  savetovanje lekara.

Merkur je avgusta 2008. godine postao prvi Nacionalni edukacioni centar za obolele od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji i ujedno prva ustanova takvog tipa u ovom delu Evrope.

Program edukacije u Merkuru traje 10 dana. Svi oboleli od dijabetesa stariji od 18 godina koji su na insulinskoj terapiju imaju pravo da koriste  program edukacije jednom svake četvrte godine. Cilj edukacije je sticanje znanja o svojoj bolesti i o različitim problemima koji se javljaju tokom njenog trajanja, a radi postizanje kvalitetnijeg načina života. U tom smislu je u ovoj ustanovi sproveden kompleksan pristup koji obuhvata: edukaciju, prevenciju komplikacija i lečenje u okviru  timskog rada različitih specijalnosti i užih specijalnosti.

U trenutku kada usvetu 415 miliona ljudi boluje od te bolesti, a u Srbiji oko 710 000 i kada broj obolelih ubrzano raste,aktivnosti opodizanju svesti široke javnosti o značaju prevencije i kontrole dijabetesa svakako su neophodne.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležavase danas pod sloganom „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost ” u više od 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, a pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes. Trenutno u svetu, preko 199 miliona žena živi sa dijabetesom. Procenjuje se da će do kraja 2040. godine broj obolelih žena porasti na 313 miliona. Dijabetes je deveti vodeći uzrok umiranja žena u svetu, odgovoran za 2,1 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

radiodelta.rs

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde