Suncokretovo ili maslinovo ulje? Na čemu da pržimo?

 

Nijedno ulje nije zdravo ako se pregreje i zadimi. U tom slučaju čak i ulje od koštica grožđa, koje ima najvišu tačku pregrevanja, oslobađa toksine i slobodne radikale koji dovode do hroničnih oboljenja i prevremenog starenja organizma, kaže dr Svetlana Pejić Gerić, specijalista opšte medicine sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti nutricionizma i dijetetike.

Prženje je, kao što znamo, najnezdraviji način spremanja hrane. Ali ako se prži na dobro odabranom ulju i na nižim temperaturama, ono može da bude manje štetno.

 

Ulje semenki koštica grožđa: idealno za prženje
Kao i sva druga ulja od semenki, i ulje od koštica grožđa bogati je Omega 6 i Omega 3 masnim kiselinama, oleinskom kiselinom i vitaminom E. Hladnoceđeno, kao dresing za salate ili bareno povrće, pomaže smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi (LDL) i triglicerida. Osim toga, utiče na podizanje dobrog holesterola (HDL).
– Zbog visokih koncentracija vitamina E i oleinske kiseline, ovo ulje je rezistentno na visoke temperature i pogodno je za prženje – objašnjava dr Pejić Gerić.
Temperatura  na kojoj gubi pozitivna svojstva je 216° C.

 

Ulje se kvari posle tri nedelje
Da bi ulje sačuvalo svoja nutritivna svojstva, treba ga držati na tamnom mestu, u staklenim flašama i obavezno ga udaljiti od izvora toplote dok kuvamo. Iako su baloni jeftinija pakovanja, bolje je kupovati ulje u flašama jer, kada se jednom otvori, treba ga potrošiti u periodu od dve-tri nedelje.

 

Maslinovo ulje:

zdravo je i hladno i prženo
Kod nas vlada mišljenje da maslinovo ulje nije dobro za prženje, što je sasvim pogrešno. Maslinovo ulje je sastavljeno od oleinske kiseline i vitamina E, što ga čini rezistentnim na visoke temperatura i odličnim izborom za prženje. Njegaova tačka pregrevanja je 180° C.
Namirnice jedva da ga upijaju, tako da ne dolazi do promene ukusa.
Druga zabluda je da je za prženje bolje rafinirano maslinovo ulje od hladnoceđenog. Rafinirano ulje je mešavina ulja i sam naziv, kao i cena, govore nam da se ne radi o kvalitetnom ulju.

izvor: blic žena

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde