STOMAČNI PROBLEMI

Najčešće bolesti na godišnjim odmorima su povraćanja i prolivi. Uzrok su mikroorganizmi na koje nismo naviknuti i higijenski uslovi lošiji od onih koje imamo kod kuće.

Da biste izbegli opasnosti u područjima s niskim higijenskim standardom jedite samo kuvane ili oljuštene namirnice i flaširanu vodu. Na velikim vrućinama ne pijte preterano hladnu vodu, jer nadražuje sluzokožu želudca.

Pre odlaska na godišnji odmor možete ojačati sistem za varenje. Dve, tri nedelje pre putovanja jedite probiotske mlečne proizvode koji će pomoći uspostavljanju normalne crevne flore.

Proliv (osim ako nije vrlo težak) nemojte zaustavljati, kako bi uzročnici što lakše i brže izašli iz organizma, ali uzimajte dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidrataciju. Medicinski ugalj apsorbuje otrove iz tela i pomaže da brže izađu iz organizma.

Dobra podrška su proizvodi od kvasca i probiotici. Ako ih nemate, pomoći će i kora jabuke koja dobro veže otrov, cimet koji dezinfikuje želudac ili papaja koja sređuje probavu i pomaže kod zatvora i kod proliva.

Jedite umereno i pijte mnogo tečnosti. Izgubljenu tečnost i so nadoknadite unošenjem elektrolita, koje možete smućkati i u sopstvenoj kuhinji: ½ male kašičice kuhinjske soli i 5 velikih kašika šećera rastopite u jednoj litri vode

 

Izvor: Telegraf

PODELI
Prethodni članakPUTOVANJE SA MALOM DECOM
Sledeći članakBebe rođene 07.07.2017.
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde