Šta treba da sadrži putna apoteka?

Sezona godišnjih odmora uveliko traje, te se većina naših sugrađana odlučuje za odlazak na more, ili planinu, ali šta ako tamo dobiju visoku temperaturu, ili opekotine? Svima koji se sada spremaju na put, savetuje se da ponesu kućnu apoteku, a šta bi sve trebalo da se nađe u njoj, gledamo u narednoj priči.

Lekovi za smanjene temperature i protiv bolova, kao i probiotik samo su nešto od onoga što bi trebalo da se nađe u putnoj apoteci svakog ko se sprema za odlazak na odmor, a sve sa ciljem da se izbegnu neželjeni zdravstveni problemi.

Osim putne apoteke, koja služi kao prva pomoć, poželjno je da se pre odmora uplati putno osiguranje, kao i da se obavezno ponese zdravstvena knjižica, savetuju lekari.

„Putna apoteka uglavnom se savetuje za neke neželjene situacije sa kojima se možemo susresti da kažemo na samom godišnjem odmoru. Radi promene klime, radi promene vode i hrane, svakako najčešće imamo tegobe vezane za stomačne probleme, bilo da se radi o vidu diaralnog sindroma, odnosno pojave prolivastih stolica ili se radi o pojavi zatvora. U slučaju pojave bolova ili u slučaju povišene temperature savetujemo primenu analgetika, odnosno antipiretika“, kaže Mirjana Kolundžić, načelnica službe opšte medicine.

Kako nas savetuje doktorka Kolundžić, za bezbrižno putovanje trebalo bi poneti i tablete protiv alergijskih reakcija, kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite, kao i sredstva za dezinfekciju kod površinskih povreda. Ukoliko se tegobe zadrže duže od 24 časa, obavezna je poseta lekaru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde