Šta raditi kada vam automobil stane na putu?

Ukoliko vam automobil nikada nije stao na putu, velika je verovatnoća da niste vozač. Ove neprijatne situacije su neminovane u saobraćaju i ne zavise od iskustva samog vozača, niti od modela i godišta automobila.  

Međutim, kvarovi u vožnji nisu toliko ni česti, pa u većini slučajeva vozače uhvati panika koja im nikako ne pomaže pri racionalnom razmišljaju. 

Zato ćemo se u nastavku teksta podsetiti nekih opštih zakonskih i nepisanih pravila, koje trebamo ispoštovati uvek kada automobil stane na putu.

Reagujte adekvatno i pozovite šlep službu

Kao što smo već pomenuli u uvodu, instiktivna reakcija svakog vozača u neprijatnim situacijama je da paniče, međutim treba ostati hladne glave i smireno rešiti problem. 

Ukoliko niste auto mehaničar, pozovite šlep službu u Novom Sadu, Beogradu, Nišu ili bilo kojem drugom gradu, jer ove specijalizovane agencije vrše terenske usluge 24 časa dnevno 7 dana u nedelji.

Šlep služba će brzo odgovoriti na poziv, pomoći vam da sklonite automobil sa kolovoza i prevesti ga do obližnje mehaničarske radnje. 

Šlep služba ima savremenu opremu uz pomoć koje mogu izvršiti manevar na nepristupačnim terenima, pa shodno tome prilikom poziva im objasnite situaciju u kojoj se nalazite, kako bi došli sa neophodnom opremom. 

Međutim, pre nego što pozovete pomoć na putu potrebno je ispoštovati određene mere na licu mesta. 

Preduzmite sve propisane mere

Dok čekate da vaša šlep služba stigne, neophodno je preduzeti prvo sve zakonom propisane mere, a zatim i nepisana pravila etike kako biste sačuvali svoju bezbednost, kao i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. 

Pošto je nekada teško proceniti nagib puta na kojem se nalazite, ne zaboravite da automobil ubacite u brzinu ili povučete ručnu kočnicu. 

Zatim obucite fluroscentni prsluk koji po pravilu treba da stoji u vozilu na dohvat ruke, a koji spada pod obaveznu opremu.

Jedan od čestih faktora koji doprinose nastanku saobraćajne nezgode je tamna odeća pešaka, pogotovo u sumrak ili noću, zato je veoma bitno da budete vidljivi ostalim vozačima.

Upalite sva četiri pokazivača pravca ukoliko još uvek imate struje u automobilu, da biste ostalim vozačima ukazali da nešto nije u redu. U slučaju magle, potrebno je ostaviti upaljene maglenke i poziciona svetla. 

Izađite sa suvozačeve strane, kako biste se zaštitili od vozila koja dolaze iz istog smera. Nakon toga postavite svetlosni trougao 10 metara iza vašeg automobila ukoliko ste u naseljenom mestu, odnosno 50 metara u nenaseljenom mestu. 

Potrebno je naglasiti da budete oprezni dok postavljate trokut. Krećite se pažljivo uz ivicu kolovoza, a nikako po njemu. Ukoliko se zadesite na auto putu, obavezno se pomerite iza bankine nakon postavljanja trokuta. 

Uobičajena greška koju vozači prave je da čekaju ispred pokvarenog automobila dok telefoniraju, što može biti veoma opasno na putu gde se vozila kreću velikom brzinom. 

U slučaju da vidite dim ili osećate miris paljevine iz vašeg automobila, obavezno pozovite vatrogasnu službu čak i ukoliko ne vidite otvoren plamen. 

Po zakonu niste dužni da imate PP aparat u kolima, ali je preporučljivo imati ga jer sa njim možete na vreme ugasiti vatru i tako sprečiti veću štetu na vašem i drugim vozilima, jer plamen se vrlo lako može proširiti. 

Preduhitrite problem ukoliko je moguće

Možda ćete se naći u situaciji da primetite kako automobil nepravilno radi pre nego što u potpunosti stane, pa možete blagovremeno da reagujete. 

Automobil može da vas upozori na eventualne probleme neobičnim zvukovima koji dopiru iz motora, ili svetlosnim upozorenjem lampica na instrument tabli. U takvim okolnostima mirno smanjite brzinu i dajte signal ostalim vozačima koji će im ukazati da nešto nije u redu sa vozilom.

To možete uraditi paljenjem sva četiri žmigavaca ili ablendobanjem, a ako je vaš automobil ostao bez struje, dajte znak rukom ostalim učesnicima u saobraćaju da vas obiđu, u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazite. 

Na auto putu se držite krajnje spoljne trake i ako je to moguće, isključite se na prvo isključenje.

Budite strpljivi 

Ukoliko niste strpljivi možete napraviti niz grešaka zbog kojih vas saobraćajna policija može kazniti, i kojima ćete ugroziti bezbednost svih. Bitno je zapamtiti da nema potrebe za panikom, jer će pomoć na putu stići veoma brzo. 

Ispoštujte proceduru redom, razmišljajte o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i mirno sačekajte asistenciju koja će vas i vaš automobil prevesti na željenu adresu. 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde