Šta donose izmene zakona iz oblasti zdravstva?

Republičke poslanike sutra čeka nova sednica, na čijem će se dnevnom redu naći zakon iz oblasti zdravstva. Izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalne samouprave, a deo novina odnosi se i na dopunski rad lekara.

Izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja se odnosi na dopunski rad, predviđa to da lekari uz puno radno vreme u državnoj zdravstvenoj ustanovi, naprave najviše tri ugovora o dodatnom angažovanju, sa svojom zdravstvenom ustanovom, nekom drugom državnom ili privatnom zdravstvenom institucijom i to u trajanju najviše trećine punog radnog vremena.

Saglasnost za obavljanje dopunskog rada, u roku od pet radnih dana daje direktor zdravstvene ustanove ili osnivač privatne prakse u kojoj lekar radi puno radno vreme.

„Dozvolu za dopunski rad dobiće samo oni lekari koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ispunili svoju normu u matičnoj zdravstvenoj ustanovi“, kaže dr Predrag Matejin, predsednik Odbora za zdravstvo skupštine AP Vojvodine.

„U Zakonu je predviđeno da samo oni lekari koji u potpunosti ispunjavaju svoje obaveze u radno vreme mogu da aplikuju i da dobiju dozvolu da rade u produženom radnom vremenu.“

To smo želeli da učinimo transparentnim i ugovori o dopunskom radu biće u posebnom Registru. Ti podaci biće dosupni građanima., dodaje za RTV državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vicko Ferenc.

„Naglasak je na tome da možete raditi kod svog poslodavca, ako taj poslodavac ima prazne kapacitete i nema liste čekanja, a to znači da se pacijenti mogu pregledati, ili birati lekara ili profesora, što trenutno možete samo da zakažete, ali ne možete da birate doktora“, naglašava on.

„Način radnog angažovanja doktora određen je Zakonom o radu koji se u ovom trenutku ne menja. Zakon o zdravstvenoj zaštiti samo bliže određuje način i oblik funkcionisanja, napominje direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

„Ja verujem da je ideja Ministarstva zdravlja da se usluga učini što dostupnijom građanima Srbije i u tom smislu ne bi trebalo da dođe do bilo kakvih značajnijih promena u radnom statusu lekara, jer oni i dan danas imaju mogućnost i pravo da budu radno angažovani da li kroz dopunski rad, Ugovor o delu i li neki drugi način koji je Zakon prepoznao“, objašnjava on.

Prema podacima Lekarske komore Srbije, naša zemlja ima trideset hiljada lekara, a devet hiljada njih su specijalizovani za različite oblasti medicine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde