Srbija dobija novu strategiju za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja

Do marta 2020. Srbija bi trebalo da donese novu petogodišnju strategiju za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Prateći dokument će biti dvogodišnji akcioni plan za čije donošenje su zaduženi Ministarstvo za socijalna pitanja i Ministarstvo pravde, rečeno je danas na konferenciji koju su u EU Info centru održale predstavnice Ministarstva za socijalna pitanja, u prisustvu predstavnika Delegacije EU u Srbiji. Strateški cilj je da Srbija postane država građana sa nultom tolerancijom prema nasilju.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Stana Božović, podseća da je Srbija donela sve potrebne zakone u ovoj oblasti, među kojima je najvažniji Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Takođe, Srbija spada u prvih 10 potpisnica Istanbulske konvencije.

“Srbija je dobila zakone, donela je zakone, važno je da ih sprovodimo i da hitno odreagujemo. Ono što želim da poručim jeste da veruju svojim institucijama. Niko ne može biti zaštićen od nasilja”, kaže ona.

U kreiranju strategije će, pored državnih institucija, civilnog sektora i stručnjaka, prvi put učestvovati i mediji. Nedavnu vest o tome da je košarkaš Milan Gurović brutalno pretukao suprugu i ćerku pojedini mediji su preneli apostrofirajući činjenicu da je on proslavljeni košarkaš i dodajući da to nije nameravao da učini, već da ga je ponašanje supruge navelo na nasilje. Pitanje RTV bilo je da li bi nova strategija mogla da predvidi i način sankcionisanja za ovakvo izveštavanje.

Viša savetnica u nadležnom ministarstvu, Biljana Stojković, kaže da su ženske organizacije i u ranijim navratima često ukazivale na ovaj problem.

“Potpuno je na mestu takvo ukazivanje na ovaj problem i mi ćemo da vrlo ozbiljno uzeti u razmatranje ove strategije i plana”, kazala je ona.

Rezultati nedavno sprovedene ankete na uzorku od 560 ispitanika slučajnog uzorka, od kojih je 75% bilo žena izgledaju ovako: 58% ispitanika smatra da je rodna ravnopravnost u Srbiji delimično ostvarena, da je rodna neravnopravnost najzastupljenija u oblasti moći i odlučivanja (34%), da na nju najviše utiču tradicija i kulturni obrasci (28%), a čak 51% ispitanika smatra da su partneri najčešći počinioci nasilja nad ženama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde