Socijalno-ekonomski savet danas o minimalnoj ceni rada

Socijalno-ekonomski savet danas će nastaviti razgovore na temu minimalne cene rada, a očekuje se i da Vlada Srbije iznese svoje predloge, piše „Blic“.

Minimalna cena rada bi naredne godine, prema predlogu sindikalaca, trebalo da bude povećana sa 130 na 156 dinara po satu, dok poslodavci pristaju na samo 137 dinara, navodi list.

U okviru Socijalno-ekonomskog saveta, sindikati i Unija poslodavaca počeli su razmatranje pitanja povećanja minimalne cene rada za sledeću godinu, piše „Blic“, navodeći da sindikalci smatraju da rast minimalca ne sme biti manji od 20 odsto.

Sve manje od toga je ponižavanje građana, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

S druge strane, kako piše list, za poslodavce je najrealnije da se minimalac poveća za šest odsto, ali traže da se poveća i neoporeziva osnovica na plate.

„Povećanje zarade ne sme da bude samo povećanje opterećenja privredi, već mora da se uskladi sa drugim rešenjima. Već nekoliko godina nije povećavana neoporeziva osnovica na plate, koja sada iznosi 11.600 dinara. Nju bi trebalo povećati barem za onoliko za koliko se poveća minimalac, a trebalo bi razmišljati i o drugim olakšicama“, ističe Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Kako naglašava Atanacković, veće plate se ne mogu očekivati ako privreda ozbiljno ne napreduje.

Zakonom je propisano da se svake godine do 15. septembra određuje minimalna zarada po satu za sledeću godinu, podseća list, navodeći da minimalac za ovu godinu iznosi 130 dinara, ili 22.620 dinara mesečno.

Izvor: Blic, Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde