Sastanak sa EBRD i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

10. septembra 2020. godine Olimpijski centar Jahorina posetila je direktorica kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj gđa. Manuela Naessl zajedno sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH g-dinom Stašom Košarcom. Dobrodošlicu na olimpijskoj planini poželeli su im direktor i predsednik Nadzornog odbora OC Jahorina g-din Dejan Ljevnaić i g-din Nedeljko Elek, koji su se svojski trudili da delegaciju EBRD i Ministarstva upoznaju kako sa čarima Jahorine tako i njenim potencijalima i mogućnostima za rast i razvoj turizma.
Direktor OC Jahorina, g-din Dejan Ljevnaić je rekao: „Srećan sam što su sa nama na Jahorini gđa. Manuela Naessl, direktorica kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj  kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa g-din Staša Košarac. Podrška ministra Košarca u našem dosadašnjem radu nam je mnogo značila, a sada sam siguran da će dolaskom gđe. Naessl ta podrška biti samo snažnija na čemu smo veoma zahvalni. Danas smo održali konstruktivan sastanak u vezi planova i daljeg razvoja OC Jahorina i verujem da će ovakvi sastanci postati praksa i doprineti što boljem pozicioniranju Jahorine na Evropsko tržište.
Dobri rezultati koje smo ostvarili u ovoj letnjoj sezoni uprkos svim poteškoćama sa pandemijom Covidom-19 nam govori da smo do sada pravilno planirali i da smo napravili dobar odabir investicija što obećavamo i u budućnosti. Jahorina je u žiži interesovanja investitora, ali se gradnja odvija planski, pripreme su u toku, a konkretno je u planu izgradnja žičare, ski-staze sa sistemom osnežavanja, pokretne trake, kao i izgradnja žičare Rajska dolina sa prodajnim mestom i dve ski-staze uz trasu žičare, hale Centar i ski-centra Igrišta. Najzahtevniji projekat će biti izgradnja Gondole Jahorina – Pale dužine 7.500 m kapaciteta 3.000 skijaša po satu sa ciljem povezivanja gradskog centra Pala sa planinom što predstavlja novi vid transporta.
Kao što možete čuti očekuje nas dosta infrastrukturnih radova, a naš stručni tim će predano raditi na realizaciji istorijskih projekata nakon kojih će Jahorina biti lider cele jugoistočne Evrope što je naša vizija i misija. Naše današnje goste smo upoznali sa svim našim planovima i nadamo se da njihova pomoć pri realizaciji neće izostati jer i pored velikih infrastrukturnih radova, posebnu pažnju obraćamo na prirodu i njeno očuvanje kao i na ljude iz lokalnih sredina i regiona kojima će se obezbediti nova radna mesta i sigurna budućnost a što je ujedno jedna od vodećih vrijednosti Evrope.“

Predsednik nadzornog odbora OC Jahorina, g-din Nedeljko Elek je medijima istakao da su uloženi veliki napori kako bi ova letnja sezona bila uspješna: “Izuzetno je značajna današnja posjeta i podrška svih institucija koju imamo ali veliki uspeh je u dobroj organizaciji i radu na terenu. Olimpijski centar Jahorina je dosadašnjim rezultatima pokazao da ide u pravom smeru. Mi računamo na podršku Evropske banke za obnovu i razvoj kao i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH te da ćemo zajedničkim snagama uz nove projekte i planove još unaprediti Jahorinu kao destinaciju kada je u pitanju i zimski i ljetni turizam.“
“Što se tiče EBRD-a, mi smo otvoreni za pregovore kada je reč o privatnom i zajedničkom kapitalu u budućnosti. Očarana sam Jahorinom, zaista ima veliki potencijal koji se treba iskoristiti i pametnim ulaganjima učiniti je idealnom turističkom destinacijom. Također bih istakla da mi možemo pružiti ministarstvu podršku u implementaciji turističke strategije.“”, istakla je Naessl.

Tokom posete Olimpijskom centru Jahorina domaćini su zajedno sa gđa. Naessl i ministrom Košarcem posetili članove „Daun sindrom“ centra iz Banjaluke koji su juče doputovali na Jahorinu gdje će do 14. septembra vršiti pripreme za otvaranje kampa za osobe sa Daunovim sindromom. U sklopu zajedničkog projekta sa OC Jahorina, biće organizovane refleksološke, fitoterapeutske i muzičke radionice. Nakon posete članovima Daun sindrom centra, tzv. „banjalučka šestorka“ koji će između ostalog raditi i kao konobari u restoranu hotela „Vučko“ gđa. Naessl i g-din Košarac su imali priliku uživati i u najatraktivnijem sadržaju na planini planinskom bobu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim što je bio slučaj i sa našim današnjim gostima.

Ovo leto na Jahorini je po svemu istorijsko, prema poslednjem preseku ostvarili smo gotovo 50.000 vožnji što je povećanje za više od 4 puta u odnosu na prethodnu godinu koja je bila najuspješnija po svim parametrima. Takođe za kraj leta smo pripremili interesantan događaj zajedno sa našim partnerom Molson Coors „Ludi promo vikend“, gde će svi posetioci pored druženja uz vrhunsko Nikšičko pivo i odličnu hranu izvrsnih majstora kuhinje  Olimpijskog bara moći da uživaju u letnjim sadržajima koji će biti dostupni sa 30% popusta.

Ministar Staša Košarac je izrazio zadovoljstvo sastankom i postignutim rezultatima kada je u pitanju letnja sezona na Jahorini i dodao: “Opredeljen sam kao i do sad da zajedno sa nadzornim odborom i menadžmentom radim na afirmaciji ove planine koja može da postane regionalni lider u oblasti turizma a poseta gđe. Manuele Naessl je samo još jedan dokaz da Jahorina ide u tom pravcu. Menadžment OC Jahorina ima dugoročni plan razvoja za ovu planinu što smo danas u više navrata mogli da čujemo i to je nešto što me posebno raduje, jer turizam u BIH može biti važna grana privrede ako ne i zauzeti njen primat. U narednim danima ćemo definisati naše strateško kretanje i iz aspekta promocije planova i rezultata OC Jahorina koji su stvarno primer dobre prakse poslovanja u regionu.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde