Rusija spremna da uđe u dijalog Beograd-Priština, Putin potvrdio Vučiću

MOSKVA –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da je dobio potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključe SAD.

“Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci želeli da postanu deo tog formata. Pitali smo da li bismo smeli da kažemo da bi se sa naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin) je potvrdno odgovorio”, rekao je Vučić na sastanku sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko.

Kako je Vučić rekao, ako Albanci budu želeli Amerikance u pregovorima, srpska strana će tražiti da u njima učestvuje Rusija da bi ti pregovori imali validnost.

“Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos po tom pitanju. O ovome nismo mogli ranije da govorimo, jer nismo imali zeleno svetlo ruskih državnih organa. Sada imamo i možemo da govorimo o tome”, zaključio je Vučić.

EU je ok, ali ako hoće Amerikance, mi hoćemo i Ruse

Evropska unija je za sada jedini posrednik u dijalogu, i mi sa tim nemamo nikakav problem, ali, ako neko hoće da uključi SAD, mi hoćemo i Rusiju, izjavio je predsednik Srbije.

“Imamo trenutno EU kao posrednika u dijalogu i mi nemamo nikakav problem s tim. Međutim, ako hoćete da uključite još jednu zemlju, koja je već priznala nezavisnost Kosova, onda će Srbija sasvim sigurno tražiti prisustvo nekog ko nije priznao, a to bi bila Rusija, i ruska strana bi takav poziv prihvatila”, rekao je Vučić novinarima.

Kazao je da još nema zvanične priče o uključenju još nekog u dijalog, ali je na nama bilo da pitamo Ruse, ukoliko hoće nekog dodatno da uključe.Vučić je naglasio da je za Srbiju i postojeći format dijaloga, uz posredovanje samo Evropske unije, sasvim u redu.

“Naše je bilo da pitamo, jer svakog dana albanska strana insistira na uključenje Amerikanaca. Oni traže, ali niko nije odobrio. Ako bi neko rekao da moraju da uđu u pregovore i Amerikanci, mi bi rekli da će morati još neko”, istakao je on i dodao da bi to obezbedilo da pregovori imaju validnost.

Vučić: Osetili smo snažno prijateljstvo Rusije

Vučić se danas sastao sa predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko, a posle sastanka je istakao da je za Srbiju najvažnija iskrena podrška ruskog državnog vrha.

Najvažnije za nas je politička i ekonomska podrška Rusije. Za nas je veoma važna podrška teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije  od strane Rusije, Putina, Matvijenko.. Za Srbiju je najvažniji zadatak očuvanje stabilnosti i mira na Balkanu i očekujemo pomoć i podršku Rusije u tome i ubuduće”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Matvijenko.

Izvor:RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde