Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Veće Haškog tribunala donelo odluku da Ratko Mladić nije kriv po tački jedan za geocid, ali jeste po drugim tačkama, i za to je osuđen na doživotni zatvor.

Presudu je nakon tri i po godine suđenja i još godinu dana većanja, donelo sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom. Mladić nije bio prisutan jer je prethodno izbačen iz sudnice zbog vikanja i psovanja.
I odbrana i Tužilaštvo imaju pravo žalbe jer je ovo prvostepena presuda.
Mladić se teretio u 11 tačaka za ratne zločine – genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i otimanje “plavih šlemova” UN. Dve tačke optužnice Mladića su ga teretile za genocid, a pet za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje.
Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine.  On je uhapšen godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja u okolini sela Lazareva kod Zrenjanina.
Tribunal inače okončava svoj rad nakon 24 godine, 30. novembra, a postupke po žalbama, revizije i izvršenje kazni u njegovo ime ubuduće će vršiti Mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde