Radnici Fijata neće prekinuti štrajk

Oko 2.000 štrajkača u „Fijatovoj“ fabrici u Kragujevcu odlučilo je danas da neće prekinuti štrajk dok ne budu dobili pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, preneo je RTS.

Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora „Fijat Krajsler automobili Srbija“, očekuje da se primenjuju standardi VCM i standardi same kompanije ili grupacije „Fijat“. On navodi da je sledeće da moraju da dogovore bonus i povećanje zarada.

„Radnik u ‘Fijatu’ u Srbiji, radi za 300 evra, kompanija ako mu da 355, neće da povredi nijedan propis ili internu odluku svoje grupacije“, ističe Marković.

Predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović smatra da „Fijat“ mora da poštuje Zakon o radu Srbije i započne pregovore. Poslao je podršku Vladi koja, prema njegovim rečima, treba da dovode poslovodstvo „Fijata“ za pregovarački sto.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije pozvala je radnike „Fijata“, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Za 10 dana, koliko traje štrajk, proizvedeno je 4.400 vozila manje od plana. Ne rade ni kooperanti sa oko 1.500 zaposlenih.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde