PUTOVANJE SA MALOM DECOM

Letovanja i odmori sa malom decom nešto su sasvim drugačije od onoga na šta ste navikli dok ste putovali “solo”. Mališanima prija promena klime, posebno odlazak na more ili planinu, ali se vrlo često događa da se iz tog razloga razbole. Takođe, neka deca nisu u stanju da podnesu dugačka putovanja, odnosno uznemire se u kolima, autobusu, vozu, avionu, pa se može dogoditi da letovanje bude prava noćna mora. Evo nekoliko saveta kako da odaberete destinaciju, šta da ponesete i kako da se ponašate da bi na odmoru uživali svi.

Pedijatri tvrde da bebe već od trećeg meseca mogu da putuju. Sa njima je možda i najlakše, posebno dok ne hodaju, ali je važno da proverite da li beba ima sve potrebne vakcine, posebno ako putujete na egzotične destinacije. Neki pedijatri smatraju da je za tako malu decu planina ili more pravi izbor i to mesta na koja se relativno brzo stiže. Preporuka je da pre putovanja obavezno uradite rutinsku kontrolu kod pedijatra, da biste na vreme uočili eventualne infekcije. Ukoliko dete boluje od neke hronične bolesti, važno je da se konsultujete sa lekarom, jer neke klime ne pogoduju, na primer, astmatičarima..

Ako imate bebu tokom putovanja je najvažnije da je sita, presvučena i da ima udobno mesto za spavanje, pa će verovatno prespavati čitav put. Neophodno je da imate sirup za snižavanje temperature, probiotik, neku mast za ujede insekata i sirup protiv alergija. I putovanje i odmor ne bi trebalo bitno da remeti ritam deteta. To znači da birate destinacije sa sličnom vremenskom zonom, mesta na kojima će dete moći da jede, igra se i spava po ustaljenom režimu. Neka deca u avionu plaču zbog pritiska , pa ukoliko je u pitanju benba stavite joj cuclu tokom uzletanja i sletanja, a starijoj deci dajte da piju na slamčicu.

Ako putujete kolima najbolje je da krenete noću kako bi dete prespavalo najveći deo puta. Dajte mu slane grickalice, sendivče, a izbegavajte slatko. Potrudite se da vam pri ruci uvek bude neka igračka, nešto čime biste mogli da zabavite dete ako se dogodi da upadnete u gužvu ili morate da čekate na granici. Ako ste u mogućnosti nije loše da u kola zakačite di-vi-di plejer sa ekranom, jer će deca sigurno uživati u crtaćima.

Vodite računa da deca ne budu direktno izložena suncu, posebno pored prozora automobila i klima uređaj podesite na svega nekoliko stepeni niže od spoljne temperature, kako bi se izbegao temperaturni šok prilikom izlaska. Takođe, ponesite neki duksić ili tanju jaknicu, jer ponekad u avionu može da bude hladno. Ako putujete sopstvenim prevozom svakih par sati napravite kratku pauzu, dozvolite detetu da “protegne noge” i udahne malo svežeg vazduha.

Važno je i da deca piju dovoljno tečnosti tokom puta, a najbolji izbor su hladni čajevi. U čaj koji ćete zasladiti medom možete da stavite i trunku soli. Deca to neće osetiti, a so će sprečiti dehidraciju. Zašećereni sokovi nisu dobra ideja, jer osim što mogu da izazovu muku, brže se kvare.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde