Vreme je kada se planiraju porodična putovanja. A prva asocijacija putovanja sa malom decom  jeste mučnina i povraćanje. Ima dece koja nemaju nikakvih problema u putu, ali više je onih koji se žale na mučninu i tada počinju problemi.

U apotekama su dostupni lekovi raznih proizvođača protiv mučnine. Ove lekove mogu da piju i mališani, ali striktno moraju da se pridržavaju određene doze, na osnovu godina i težine. Naime, ti lekovi imaju crveni trougao na kutijici što znači das a njima treba oprezno postupati. Lekovi sa ovom oznakom mogu da utiču na psiho-fizičke sposobnosti ljudi, pa treba obratiti pažnju na upozorenja koja se nalaze u uputstvu za upotrebu leka. Zato treba biti oprezan i konsultovati se sa pedijatrom! Nisu to “obični lekići” pa da se daju tek tako. Ukoliko vam pedijatar odobri vreme uzimanja je barem 30-45 minuta pred put.

Сродна слика

Đumbir je odličan začin protiv mučnine.

Kašičica svežeg đumbira razmućena u pola čaše vode efikasan je lek protiv mučnine kako kod dece tako i kod odraslih… Deca smeju da ga piju tek posle treće godine života…. Naime, gram đumbira se popije 30 minuta do četiri sata pre vožnje.

Možda nećete verovati, ali do mučnine u putu dolazi zbog “svađe” između oka i uha.

Naime, unutrašnje uho registruje da se automobil ili autobus kreće, ali oči usmerene u automobil to ne registruju.  Zato je mozak zbunjen, pa kod dece koja su sklona mučninama počinje niz neprijatnosti koji kreće neprijatnošću koja prelazi u mučninu, a završava se povraćanjem

Kako pomoći detetu?

Bilo da se vozite u kolima ili autobusu – neka dete da gleda ka horizontu. Podstičite dete da gleda na daleku tačku van prevoznog sredstva. Ako putujete autobusom tražite sedišta koja su bliže vozaču. Igrajte se igre zapažanja. Pričajte sa detetom ili mu pustite muziku koju voli.

Detetu će biti laše  ako je prozor otvoren, a po svaku cenu treba izbeći miris hrane. Zabranjeno je čitanje, igranje video igrica ili glednja filmova na malom DVD monitoru.

Ako putujete svojim kolima pravite pauze tokom vožnje,  idealno je da na svaka dva do tri sata pauzirati oko barem 15 minuta. Čim primetite prve znake mučnine,  bledilo ili znoj odmah zaustaviti vozilo, na prvom prikladno mestu.

Сродна слика

Šta dete sme da jede?

Pred put treba izbeći začinjenu hranu pre putovanja. Ne bi trebalo dozvoliti ni da se naliva vodom ili sokom pred put, ali ni tokom putovanja! Ni prazan stomak nije dobro rešenje za putovanje, a malo suvog keksa, ili pola banane zadovoljiće detetove potrebe! Ako dete ne želi da jede, ne forsirajte ga.

izvor:bebac.com

PODELI
Prethodni članakOd 24. juna letnji red voznje
Sledeći članakPrvi srpski zeleni hotel
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde