Prvo pilotiranje državne mature, učestvuje 101 škola

Prvo pilotiranje državne mature, koja bi trebala da bude uvedena od 2022. godine i da zameni prijemni ispit na fakultetima, biće sprovedeno u 101 školi u Srbiji od 20. oktobra.

Pilotiranje testova namenjenih opštoj maturi biće u 50 gimnazija, testiranje za stručnu maturu biće u 38 srednjih stručnih škola, dok će se testovi za umetničku maturu proveravati u tri umetničke škole. Pilotiranje završnog ispita planirano je u 10 srednjih trogodišnjih škola.

“Državna matura treba značajno da unapredi kvalitet obrazovanja, pre svega u srednjoškolskom i visokom obrazovanju. Prvo pilotiranje zakazano je krajem oktobra, očekujem posle 20. oktobra da će se pristupiti prvom pilotu”, kaže za Tanjug savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović.

Ona navodi da će se u prvom pilotu, osim državne mature, pilotirati i završni ispit za trogodišnje škole.

Planirano je da se testiraju samo zadaci i procedure na nivou škole, a Kosanović pojašnjava da iz bezbednosnih razloga sada nije moguće sprovesti ostale procedure koje se tiču, recimo, distribucije testova.

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedura koje bi trebalo da budu identične onima moje će se sprovoditi na samoj maturi.

U okviru državne mature u gimnazijama se polaže opšta matura – dva obavezna predmeta (srpski jezik, matematika) i jedan sa liste opšteobrazovnih predmeta.

U srednjim stručnim školama polažu se, takođe, dva obavezna predmeta (srpski jezik i matematika) i stručni predmet.

Što se tiče umetničke mature polaže se srpski jezik i književnost, jedan predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta i umetnički predmet.

Proba državne mature planirana je za proleće 2022. godina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde