Prvi put u Srbiji velika vojna vežba sa bojnim gađanjem

Vojna vežba „Čelik 2017“ koja je juče uspešno održana u Nikincima, povodom Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope, jedinstvena je po tome što je prvi put u našoj zemlji izvedena sa tolikim brojem odbrambenih sistema i uz korišćenje prave municije, to jest bojnim gađanjem.

Tresli su se zemlja i nebo nad poligonom u Nikincima, gde je najnovije srpsko naoružanje tokom vežbe ispalilo više od 740 projektila.

Poslednji put je tako veliki vojni skup održan 1985. godine na vojnoj paradi u Beogradu, takođe na Dan pobede.

U vojnoj vežbi u Nikinci je učestvovalo više od 500 pripadnika oružanih snaga, a prisustvovao je državni vrh Srbije i Republike Srpske.

Oblačno nebo nad Nikincima se cepalo, bilo svedok „pravog rata“ koji se odvijao na zadimljenom poligonu, koji je vrveo od oklopnjaka sa dugim i kratkim cevima, aviona, helikoptera, „Kobri“, padobranaca i drugih specijalaca.

 

Nikinci, 9. maja 2017.- Helikopter i oklopna vozila. Vojna vezba „Celik 2017“, koja se odrzava povodom Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope, pocela je danas u Nikincima. Vezbi prisustvuju predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolic i Aleksandar Vucic kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i clanovi vlade Srbije.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

„Da li je Nora spremna za paljbu? Nora paljba!“ – i veliki prasak.

„Neprijatelj je zaustavljen i primoran na povlačenje. Nastojaće da na pogodnoj liniji pregrupiše snage i organizuje obranu, deo snaga neprijatelja je potpuno razbijen i u manjim grupama se izvalči iz zone operacije. Istovremno planski ostavlja deo diverzantsko terorističkih snaga sa ciljem da uspori protivuradar i stvori uslove za organizovanje odbrane…“.

Akreditovano je bilo 180 novinara iz zemlje i inostranstva, koji su posmatrali prikaz više od 30 sredstava naoružanja i vojne opreme iz kojih su izvedena gađanja sa ubojnim sredstvima, uključujući i gađanje iz aviona i helikoptera.

Na vežbi je prikazano najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, odnosno sve što proizvodi odbrambena industrija, kao i deo sposobnosti Vojske Srbije.

Prvi put su široj javnosti predstavljeni raketni sistem „Alas“, najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“, raketni sistemi „Morava“ i „Oganj“, samohodna haubica „Nora“.

Vučić sa slovenačkom ministarskom odbrane

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Nikincima sa ministarkom odbrane Republike Slovenije Andreom Katič o vojno-tehničkoj saradnji dveju zemalja, situaciji u regionu i saradnji u oblasti namenske industrije.

Premijer Vučić je zahvalio na učešću slovenačkih vojnika u sastavu KFOR-a na očuvanju bezbednosti stanovništva na Kosovuu i Metohiji, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

On je izrazio spremnost srpske vojske za učešće u misijama pod okriljem EU i UN-a, kao i spremnost za saradnju sa slovenačkom vojnom industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju u oblasti namenske industrije.

„Saradnja naše dve vojske i naša dva ministarstva je više nego dobra“, istakla je ministarka odbrane Slovenije Andrea Katič, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde