Prva operacija kolena kod hemofiličara

U Kliničkom centru Vojvodine urađena je operacija kolena kod pacijenta obolelog od hemofilije, što je prvi zahvat takve vrste koji je urađen u KCV, izjavila je upravnica Klinike za hematologiju prof. dr Ivana Urošević.

Ona je na konferenciji za medije u Upravnoj zgradi Kliničkog centra Vojvodine (KCV), rekla je da je ta zahtevna operacija urađena 17. maja zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu i radu lekara KCV.

„Zajedničkim radom hematologa, ortopeda, uključujući lekare sa rehabilitacije urađena je prva uspešna operacija kolena u KCV, čime je Klinički centar stekao uslove da bude evropski centar za sveobuhvatno lečenje pacijenata sa hemofilijom“, kazala je Urošević.

Po njenim rečima, savremenim lečenjem životni vek pacijenata obolelih od hemofilije je značajno produžen, kao kod opšte populacije.

Ona je podsetila da je hemofilija retko oboljenje koje se klinički karakteriše krvarenjima u donjim delovima tela, zglobovima i kostima, a koje vremenom vodi ka deformitetu zglobova i invalidnosti tih bolesnika.

Prim. dr Veselin Bojat sa Klinike za ortopediju, koji je operisao pacijenta, rekao je da taj događaj za KCV veoma značajan jer je je na taj način, kako je ocenio, KCV pokazao koliko je stručno i organizaciono sposoban i za takve intervencije.

„Samom ugradnjom prve totalne proteze kolena kod pacijenta obolelog od hemofilije, KCV je stekao uslove da bude evropski centar za sveobuhvatno lečenje hemofilije, a to predstavlja i početak saradnje i učešća u programu Svetske federacije za hemofiliju“, rekao je Bojat.

On je dodao i da ne misli da je najznačajniji deo procesa lečenja tog pacijenta sama hirurška intervencija.

„Veoma je važna priprema pacijenta pre same intervencije, od strane internista, hematologa, fizijatara, anesteziologa i svi oni su svojim radom nama, kao timu hirurga, u značajnom meri olakšali posao“, kazao je Bajat.

Po njegovim rečima, ovo je prva operacija takve vrste u KCV, a četvrta u Srbiji, jer su pre nekoliko godina urađene tri takve hirurške intervencije u Kliničkom centru Srbije i Tiršovoj.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde