Produženi boravak – i dalje problem i za školu i za roditelje

Oko organizovanja nastave škole su se već uhodale, ali poteškoća ima u organizovanju produženog boravka za decu i obezbeđivanju ishrane.

Škole sa više učenika nisu mogle da izađu svim roditeljima u susret što se tiče produženog boravka za đake, te će roditelji morati da se snalaze na razne načine.

Direktor OŠ “Pavle Savić” u Mirijevu, Milan Krstić kaže da škola ima 1.950 učenika, da su u produženi boravak mogli da prime 150 đaka prvog i drugog razreda, da za treći i četvrti razred nisu ni u redovnim okolnostima mogli da organizuju tu uslugu.

Navodi da je bilo više zahteva roditelja, ali da svima nisu mogli da izađu u susret. Prednost su imala deca samohranih roditelja, zatim đaci kojima su oba roditelja zaposlena, odnosno deca čiji roditelji moraju da idu na posao, jer ima roditelja koji mogu da rade od kuće.

“Nismo mogli sve da primimo. Mnogo je veća potreba nego što su naši kapaciteti. Kako god da smo uradili uvek ima nezadovoljnih roditelja”, kaže Krstić za Tanjug i dodaje da su za potrebe produženog boravka iskoristili i svečanu salu.

Poteškoća je bilo i u organizovanju ishrane, jer u trpezariji ne mogu da sede svi učenici, već se ručak služi u četiri navrata.

“Kada se dostavi upakovana hrana, ona mora u određenom vremenskom roku da se iskoristi. Ako se prolongira ručak to više nije za upotrebu. I taj problem smo rešili tako što nam se dva puta dnevno dostavlja hrana, jer ručak obavljamo u četiri navrata”, istakao je on.

U Osnovnoj školi “Laza Kostić” na Novom Beogradu, koja boravak organizuje za sva četiri niža razreda, ima poteškoća oko organizovanja boravka za treći i četvrti razred, jer nemaju dovoljno učiteljica.

Problem je nastao jer za prvi i drugi razred produženog boravka učiteljice plaća Ministarstvo prosvete, dok za treći i četvrti razred plaća lokalna samouprava te je plata oko 35.000 dinara.

Majka učenice trećeg razreda kaže da su na početku školske godine obavešteni da će biti boravka i da se u njihovom odeljenju prijavilo 15 učenika, ali da im je naknadno rečeno da će biti primljeno samo troje, jer može da se formira jedna grupa.

“Svi roditelji su zaposleni i ne bi tražili boravak da nije neophodno. Takođe, ostalo je nejasno po kom kriterijumu je određeno to troje dece koji mogu u boravak”, navela je ona.

Direktorka škole “Laza Kostić” Dubravka Tomić kaže da je bilo teško naći učiteljicu za boravak, ali da je i taj problem prevaziđen tako što se javila devojka koja je na master studijama Učiteljskog fakulteta.

Kako kaže ranije je formirana jedna grupa trećeg i četvrtog razreda, a da će danas ili sutra biti formirana još jedna.

“Treći razred nam je bio problem, ali sada će i to biti rešeno, jer teško je naći ljude koji hoće da rade u boravku. Kod mlađih smo organizovali tako što pomažu predmetni nastavnici”, pojašnjava ona.

Kao ispomoć u boravku rade nastavnici fizičkog vaspitanja, zatim likovnog, muzičkog, tehnike i informatike.

“To je preporuka ministarstva prosvete da se pojačaju veštine kod dece”, navela je ona.

Za razliku od nastave, produženi boravak još se uhodava u većini škola. Sigurno je da mnogi roditelji neće moći, kao ranije, da računaju na tu uslugu. Ove školske godine u čuvanju dece moraće da se oslone na pomoć baka i deka, a mnogi i na komšijsku solidarnost.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde