Špinovani šećer i mleko

U širu posudu stavite šećer. Zagrevajte šećer polako, malo protresite, sve dok se ne otopi i dobije svetlosmeđu boju, ali ne sme potamniti. Na rastopljeni šećer ulijte mleko i lagano prokuvajte dok se karamelizirani šećer potpuno ne otopi. Pijte topao napitak barem dva puta na dan.

Med i limun

Za ublažavanje kašlja dobro pomaže med sa limunovim sokom. Potpomaže iskašljavanje i izbacivanje šlajma i delotvorniji je od većine lekova i sirupa protiv kašlja. U toplu vodu dodajte jednu kafenu kašiku meda i tri kafene kašike soka od limuna i pijte nekoliko puta dnevno. Med će vam pomoći da očistićete sekret iz pluća.

Recept za smirivanje kašlja

Prokuvajte šolju mleka pa dodajte kašiku putera i kašiku meda. U to dodajte razmućeno žumance i prstohvat sode bikarbone. Ovaj napitak treba piti dok je jako topao, a pije se pred spavanje.

Čaj od đumbira

Čaj od  đumbira pomaže pri iskašljavanju i otvaranju disajnih puteva. Da biste napravili ovaj čaj, ubacite 12 kolutića đumbira u posudu sa šest decilitara vode, grejte na laganoj vatri dvadesetak minuta i skinite sa peći. Iscedite, dodajte kašiku meda i dve kašike sveže isceđenog limunovog soka. Pijte nekoliko šolja dnevno. Možete uzeti i žvakati sveži đumbir kako biste smanjili kašalj.

Slezov čaj

Ovaj čaj oblaže grlo zaštitnim slojem i razređuje sluz, čime olakšava iskašljavanje. Za svaku šoljicu čaja upotrebite dve kašičice suvog sleza. Preporučljivo je da se popiju tri šolje dnevno.

Sirup od mrkve i meda

Pola kilograma mrkve očistite, narežite na kolutiće i stavite u posudu sa vodom. Kuvajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša, potom mrkvu usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. U toplu vodu u kojoj se kuvala mrkva dodajte pet kašika meda i pomešate sa kašom od mrkve. Stavite u staklenu posudu i čuvajte na hladnom mestu. Sirup od mrkve ublažava kašalj te se preporučuje da se uzimaju 34 kašike dnevno.

Med od maslačka

Med od maslačka je prirodni lek protiv kašlja, a za pripremu potrebna su dva limuna, jedna narandža, 250 cvetova maslačka, kilogram šećera i litar vode. Postupak pripreme je jednostavan: u litru vode dodajte limunove i narandžu koje ste dobro oprali i zajedno sa korom narezali na sitne komade. Kuvajte na laganoj vatri zajedno sa cvetovima maslačka oko dva sata. Nakon toga procedite, gusti deo bacite, a tečnost kuvajte još oko 30 minuta. Potom dodajte šećer i kuvajte na laganoj vatri dok se ne postigne gustoća meda. Ulijte ga u tegle i uzmite po jednu kašiku tri puta dnevno.

Čaj od crvenog luka

Ovaj čaj je najpoznatiji prirodni lijek za kašalj. Sprema se brzo i lako. Uzmite tri glavice crvenog luka srednje veličine (zajedno sa ljuskom), operite, potom svaku isecite na četiri jednaka dela i kuvajte u posudi sa jednom litrom vode. Kada 1/3 vode ispari, vodu procedite i luk bacite. Čaj od luka pijte nekoliko puta dnevno.

Sirup od lovora

Listovi drevne zimzelene mediteranske biljke bogati su raznovrsnim mineralima, kalijumom, bakrom, manganom, kalcijumom, željezom, cinkom, magnezijumom, selenom, te vitaminima B, koji su važni za metabolizam.

Tri sveža ili suva lovorova lista iscepkajte na manje komade ili ih sitno naseckajte, pa ih prelijte sa 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procedite.

Kad se malo ohladi, dodajte kašiku limunovog soka i jednu do dve kašike domaćeg meda.

Pijte dve do tri šolje čaja dnevno. Više detalj o spremanju sirupa pd lovora

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde