Umesto lekova vi na prirodan način pobedite bol, a ovi začini će vam pomoći u tome.

1. Kurkuma

Najbolja za: bolove u stomaku, sindrom iritabilnih (nervoznih) creva i depresiju.

Zašto je lekovita? To je začin koji oboji svako jelo u lepu žutu boju. Glavni je sastojak kurkumin, koji ima antiupalne karakteristike. U jednoj studiji pokazalo se da kurkumin uklanja bol u predelu želuca jednako dobro kao ibuprofen. Druga studija pokazala je da smanjuje simptome sindroma iritabilnih (nervoznih) creva i upale za 50 posto, a pokazala se efektnom i u suzbijanju depresije.

Kako je uzimati: Dodajte pola kašičice tog začina u hranu svaki dan, a posebno uz jela koja sadrže masnoću i crni biber jer ti sastojci podstiču njenu apsorpciju.

Budite oprezni: Patite li od dijabetesa, porazgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uvrstite kurkumu na jelovnik. U kombinaciji s lekovima za dijabetes možete dosta spustiti šećer.

2. Crni biber

Najbolji za: bolove u želucu, probavne probleme, pa čak i artritis.

Zašto je lekovit? Crni biber prirodni je lek koji se koristi u kineskoj medicini već stotinama godina. Sadrži piperin koji se smatra analgetikom, a povećava i apsorpciju hranljive vrednosti u organizmu.

Pročitajte i:  Jabukovo sirće i prokuvana voda: Prirodan eliksir koji leči mnoge bolesti

Kako ga uzimati? Sveže samleveni crni biber dodajte svom ručku ili večeri kako biste bili sigurni da dobijate maksimum korisnih vrednosti iz njega.

Budite oprezni: Piperin može usporiti razgradnju nekih lekova za bolesti srca i probleme s epilepsijom, pa svakako porazgovarajte s lečnikom ako planirate uzimati veće količine crnog bibera.

3. Menta

Najbolja za: gastritis i opuštanje grčeva u crevima.

Zašto je lekovita? Ovo je odličan lek protiv grčeva i bolova u crevima jer sadrži mentol i menton koji prirodno opuštaju.

Kako je uzimati? Jednu kašičicu sušene mente u listićima prelijte s 200 ml vruće vode. Pustite da tako odstoji 10 minuta, procedite od tečnosti i pijte taj čaj tri puta dnevno između obroka.

Budite oprezni: Menta može pogoršati žučni kamen i simptome osoba koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), pa porazgovarajte sa svojim lekarom ako imate takvih tegoba.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde