Evo još nekoliko recepata za priloge od prokelja. Napravite: zapečen sa belim lukom, sa orasima, fino začinjen u pavlaci, sa karfiolom i četiri vrste sira, pečeni s pečurkama, sa brusnicom

POMEŠAN SA SLANINOM I KROMPIROM

Potrebno je:

* 450 g prokelja

* 300 g krompira

* 150 g slanine

* struk praziluka

* 200 g kisele pavlake

* so, biber

* suvi biljni začin

* 50 ml maslinovog ulja

ZAPEČEN SA BELIM LUKOM

Praziluk isecite sitno, a krompir na kocke ili kriške. Praziluk propržite na ulju, dodajte sitno iseckanu slaninu, propržite, ubacite prokelj (veće možete da prepolovite) i krompir, nalijte malo vode, pa dinstajte. Posolite, pobiberite, dodajte suvi biljni začin i dinstajte deset minuta, pa dodajte pavlaku. Promešajte i zapecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Potrebno je:

* 400 g prokelja

* 2 čena belog luka

* 1/2 kašičice ljute mlevene paprike

* 4 kašike maslinovog ulja

* sok od pola limuna

* morska so

Očišćen prokelj blanširajte dva minuta u kipućoj vodi, procedite, pospite ga iseckanim belim lukom i ljutom paprikom, pa poprskajte maslinovim uljem, posolite i zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, otprilike 20-25 minuta. Ako je potrebno još malo posolite i polijte limunovim sokom.

SA ORASIMA

Potrebno je:

* 1 kg prokelja

* 50 g maslaca

* glavica crnog luka

* 2 čena belog luka

* 100 g krupnije seckanih oraha

* sok od jednog limuna

* kašičica morske soli

* biber, so

U dublju šerpu sipajte 1,5 litar vode, malo posolite. Kad provri ubacite očišćen prokelj i kuvajte 7-8 minuta, izvadite iz vode i ocedite. U velikom tiganju istopite maslac na umerenoj temperaturi, dodajte iseckani crni i beli luk. Pržite dva minuta neprekidno mešajući, pa dodajte glavice prokelja isečene na polovine. Pržite otprilike 5 minuta (ako je potrebno dodajte još maslaca). Pred kraj ubacite iseckane orahe i pržite još dva minuta. Začinite limunovim sokom, posolite, pobiberite, dobro promešajte. Ukoliko želite, pre služenja prilog možete da pospete kašičicom parmezana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde