Prevencija i odmor u banjama Srbije

Na proteklom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, svoju ponudu predstavile su i vodeće banje Srbije. Banjski turizam postaje sve popularniji kako kod nas tako i u svetu, pa shodno tome naše banje beleže sve veći broj gostiju. Ono što je takođe karakteristično za banjski turizam danas, jeste to da je ova vrsta turizma sve više atraktivna i mlađoj populaciji. Stav da su banje namenjene samo starima i bolesnima polako nestaje, a za promenu opšteg stava ima nekoliko razloga. Vodeći razlog ogleda se u sve boljem sadržaju koji pružaju banje i podizanju svesti o važnosti prvencije, ali i odmora i relaksacije organizma.

Banje u Srbiji mogu da pariraju mnogim svetskim, a koliko smo prepoznati u svetu kada je reč o ovoj vrsti turizam, najbolje govori podatak da je Atomsku Banju prestižni časopis „Gardijan“ uvrstio u 10 najboljih banja jugoistočne Evrope. Paralelno sa ovim vestima, u Vrnjačkoj Banji Specijalna bolnica „Merkur“ uveliko gradi nov, luksuzni hotel „Merkur Palas“. Ovaj hotel odgovoriće na potrebe i najzahtevnijih gostiju, a očekuje se da će biti aktuelan kako na našem tako i na svetskom tržištu. Tu je i nov luksuzni hotel koji se gradi u Lukovskoj Banji koji će takođe biti okrenut i ka inostranom tržištu. Nadomak Lukovske Banje tu je i Prolom Banja opšte poznata po svojoj blagotvornoj vodi, ali i po savremenoj usluzi i veoma modernom i luksuznom spa centru. Kada je reč o prventivnim pregledima usmerenim na proveru kardiovaskularnog sistema tu prednjači Niška Banja. Naravno tu je i rehabilitacija i lečenje, ali i mogućnost uživanja u spa centru i šetnjama Niškom Banjom.

Svaka banja je specifična, ali za svaku možemo reći da je odlikuje raznovrsnost, pa je na vama da odlučite da li ćete uživati samo u banjskom odmoru, posvetiti se preventivnim pregledima, lečenju, rehabilitaciji, ili ćete sve to objediniti.

Sve ovo govori da razvoj banjskog turizma u svetu pozitivno utiče na banjski turizam u Srbiji, jer zbog bogate prirode kojom raspolažemo, kao i zbog značajnih ulaganja u ovu sferu, Srbija uspeva da se pozicionira kao veoma značajan segment banjskog turizma na mnogo širem nivou od lokalnog.

Šta je to što doprinosi odličnom pozicioniranju banja Srbije van granica naše zemlje? Po čemu je svaka od banja specifična? Da li zaista banje posećuju i mladi? Pitanja je mnogo, a odgovore su nam dali predstavnici najistaknutijih banja u našoj zemlji koje su se predstavile u okviru Međunarodnog sajma turizma održanog u Beogradu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde