Predstavljena Razvojna agencija Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović predstavio je Razvojnu agenciju Vojvodine (RAV), čiji je rad zvanično počeo danas i poručio da je ova nova institucija jedan od ključnih alata ekonomskog prosperiteta u Vojvodini.

U prisustvu zvanica iz javnog, privrednog i političkog života i diplomatskog kora, posebno predstavnika domaćih i stranih kompanija i njihovih poslovnih udruženja, Mirović je istakao da je osnivanje jedne ovakve agencije, koja ima za cilj da privlači i strane i domaće investicije i da podstiče otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta na teritoriji Vojvodine, deo nove ekonomske politike koja se od 2012. godine uspešno vodi u Republici Srbiji.

Obraćajući se prisutnim gostima večeras na promociji RAV-a koja je održana u Pokrajinskoj vladi, Mirović je izrazio uverenje da je postavljen sistem rada od nekoliko segmenata koji garantuje efikasnost RAV-a u davanju podsticaja: od temeljne analize ekonomskih potencijala u svim opštinama, preko približavanja tih potencijala potencijalnim ulagačima, do stvaranja svih uslova da investiraju upravo u Vojvodini.

Ceo proces rada Agencije će nadzirati Skupština RAV, koju će činiti članovi Pokrajinske vlade.

Bespovratna podsticajna sredstva će, inače, budućim investitorima dodeljivati pokrajinski sekretarijati.

Činiće to posle javnih konkursa, sprovedenih u skladu sa Zakonom o ulaganjima i pravilnikom, navodi se u saopštenju.

Transparentnost celog ovog procesa biće potvrđena kontinuiranim podnošenjem odgovarajućih izveštaja Skupštini Vojvodini, a ceo taj proces biće tesno koordiniran i sa Razvojnom agencijom Srbije, Vladom Srbije i nadležnim republičkim organima i institucijama.

Direktorka RAV-a Nataša Pavićević-Bajić sa saradnicima predstavila je funkcionisanje agencije kroz četiri sektora.

Sektor za strateška istraživanja, razvoj i inovacionu politiku će istraživati i analizirati poslovnu klimu u Vojvodini, na osnovu kojih će se kreirati predlog mera podrške za razvoj privrede, poljoprivrede, energetike, turizma i ruralnog razvoja, sa posebnim akcentom na inovacije i tehnološki razvoj.

Sektor za podršku investicija će davati stručnu savetodavnu podršku postojećim domaćim i stranim investitorima, generisaće nove upite investitora, povezivaće domaće sa stranim kompanijama i raditi na poboljšanju kvaliteta baze dobavljača, pružaće podršku poslovnim inkubatorima.

Radiće i na podizanju kapaciteta za privlačenje novih investicija na lokalnom nivou, pre svega kroz edukaciju lokalnih samouprava.

Sektor za međunarodne i domaće fondove u funkciji razvoja Vojvodine će koordinisati davanje budžetskih subvencija na svim nivoima kako bi se one što efikasnije koristile, i pronalaziće sva raspoloživa finansijska sredstva iz međunarodnih fondova.

Sektor za promociju će predstavljati Vojvodinu domaćoj i svetskoj javnosti kao region koji investitorima nudi dobru radnu snagu, kvalitet, sigurnost, u koji veliki svetski brendovi sa razlogom ulažu i u njemu ostaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde